Ministarstvo finansija BiH: Naknade za topli obrok neće biti povećane od 1. jula

0
585
Rast prosječnih neto i bruto plata zaposlenih u Federaciji BiH

Pisanja medija o povećanju naknada za topli obrok zaposlenih u institucijama BiH od 1. jula ove godine nisu tačna ni utemeljena na činjenicama, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.
Činjenica je da je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva financija i trezora u januaru ove godine usvojilo Odluku o izmjeni odluke o visini naknade za topli obrok uposlenima u institucijama BiH kojom je predviđeno povećanje ove naknade sa šest na osam KM pod uvjetom da do tada bude usvojen Budžet institucija BiH za 2109. godinu.
S obzirom na to da Budžet za ovu godinu nije usvojen neće biti ni povećana naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH od 1. jula kako su to objavili pojedini mediji tvrdeći da su informacije dostavljene iz Ministarstva financija i trezora BiH.
Stav ovog ministarstva je nepromijenjen da naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH treba biti veća, posebno što od 2012. godine, kada su smanjene i osnovica za plaću i sve neknade, nije bilo nikakvih povećanja za razliku od entitetskih i kantonalnih institucija.
Također, imenovane i izabrane osobe te rukovodeći državni službenici izuzete su iz ove odluke Vijeća ministara BiH i oni neće primati veću nakadu za topli obrok ni kada odluka stupi na snagu što je saopćeno odmah po usvajanju odluke u januaru ove godine i objavljeno na zvaničnim web stranicama i ‘Službenom glasniku BiH’, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.