Ministarstvo privrede KS ulaže 6,5 miliona KM u obnovu ledene dvorane Centra Skenderija

0
117
Potpisan sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije ledene dvorane Centra Skenderija

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas sa Damirom Petrinićem, v.d. direktorom KJP Centar Skendrija i Belmom Barlov, direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije ledene dvorane u Centru Skenderija.
Kako je istaknuto, ledena dvorana godinama je nefunkcionalna, a od 2012. godine kada je došlo do urušavanja dijela krova iznad nje nije urađeno ništa u pogledu sanacije nastalih oštećenja.
Urađen je elaborat 2013. godine, čiji nalazi su pokazali da je kostrukcija građevine u lošem stanju, dijelom zbog dotrajalosti i pola stoljeća dugog utjecaja padavina, posebno snijega, a dijelom i zbog nemara i nepropisnih naknadnih nadogradnji i proširenja, kao što su trgovke na platou iznad privrednog grada. Do danas u budžetu nisu planirana sredstva za rekonstrukciju ledne dvorane, iako je još 2018. godine bilo spremno idejno rješenje i projekt za rekonstrukciju dvorane po najmodernijim standardima.
Obzirom da je Ministarstvo privrede opredijeljeno da vrati sjaj i funkcionalnost svih olimpijskih objekata, u Budžetu Ministarstva za 2022. planirano je 27,9 miliona za projekte preduzeća ZOI ’84 i Skendrije, a jedan od projekata je i obnova ledene dvorane.
“Ledena dvorana je naše olimpijsko nasljeđe i jedan od istaknutijih simbola našeg grada. Cilj nam je da ona bude funkcionalna tokom čitave godine, da građani i građanke Sarajeva imaju priliku za klizanje tokom svih 12 mjeseci u godini, a naravno bit će operativna i za sportska takmičenja na ledu. Prema idejnom planu, ona bi trebala biti urađena po najmodernijim standardima i odgovoriti svim zahtjevima i potrebama ovog vremena”, izjavio je ministar Delić.
On je istakao i da je Centar Skenderija, kao cjelina, objekt široke namjene. Zbog nedovoljne brige i nedostatnih ulaganja u njeno održavanje i rekonstrukciju, ona je, što zbog ratnih razaranja, što zbog vremena i vremenskih prilika, velikim dijelom nefunkcionalna. Istakao je i da Skenderija kao lokacija mora odražavati ono najbolje što naš grad treba ponuditi, a to je moderno i funkcionalno zdanje koje će biti na ponos svima nama.
Dodao je i da Ministarstvo ima spreman projekt koji bi joj vratio funkicionalnost i povećao vrijednost, posebno u dijelu koji je predviđen za poslovno-privrednu djelatnost.
Direktor Petrinić istakao je da je ovo veliki dan za Skenderiju, ali i za sve građane Sarajeva.
“Sada smo praktično u finalnom dijelu ovog projekta i od 7 miliona KM, koliko je potrebno za rekonstrukciju dvorane, Ministarstvo ulazi sa 6,5 miliona KM. Ovaj sporazum nas obavezuje da u naredne dvije godine završimo obnovu dvorane, odnosno da je vratimo u originalno stanje iz 1984. godine”, kazao je Petrinić, ističući da će po završetku obnove dvorana generirati mnoge benefite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here