Ministrica Đapo otvorila radionicu ‘Kreiranje i uključivanje festivala’

0
892
Vlada SAD kroz USAID Turizam dovodi najbolje svjetske prakse u našu državu

Povodom Svjetskog dana turizma, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo otvorila je radionicu ‘Kreiranje i uključivanje festivala’, koju organizuje USAID Turizam putem Centra za foklor i kulturno naslijeđe Smithsonian instituta, kao svjetska referenca kada su kultura, očuvanje i promocija kulturnih bogatstava u pitanju.
Na radionici, koju vodi direktorica posebnih projekata Centra Halle Butvin, bit će govora o odabiru učesnika, stvaranju privlačne festivalske lokacije, o međugeneracijskom angažmanu svih uzrasta, uključivanju članova zajednica kao učesnika u turističkim događajima, što je najbolji primjer kako će Svjetski dan turizma biti obilježen kroz fokus na inkluzivni, odnosno uključivi rast.
Ministrica Đapo je istakla da će naši vrijedni ljudi iz sektora turizma i organizatori kulturnih događaja dobiti nove vještine i znanja od Smithsonian instituta koji primi više od 30 miliona posjetilaca godišnje, a u svom sastavu ima 19 muzeja, 21 biblioteku i devet istraživačkih centara.
Polaznici radionice saznat će kako pretočiti bogatstva kojima obiluje naša država u kulturni događaj, gdje će svaki posjetilac osjetiti dašak prošlosti, kao i običaja, navika ljudi, muziku, a koji će Bosnu i Hercegovinu izdvojiti od ostale ponude u okruženju i svijetu.
“Želim se još jednom zahvaliti Vladi SAD što kroz USAID Turizam dovodi najbolje svjetske prakse u našu državu, što su prepoznali značaj turizma za Bosnu i Hercegovinu i osigurali da na razvoju ove iznimno važne grane privrede učestvuju najbolji eksperti i najbolje institucije u saradnji s nama iz Vlade Federacije BiH, a i u saradnji sa privatnim sektorom. To je najbolji način kako da dođemo do održivog rasta u turizmu“, kazala je ministrica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.