MMF dao punu podršku CBBiH na očuvanju monetarne stabilnosti

0
480
Guverner Softić i predstavnici Uprave CBBiH razgovarali s delegacijom MMF

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić primio je danas u nastupnu posjetu novu šeficu misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu, Alinu Lancu.
Tokom razgovora, guverner Softić je delegaciju MMF-a upoznao o aktivnostima CBBiH, istakavši da Centralna banka kontinuirano radi na ispunjenju zakonskog mandata i implementaciji svojih strateških ciljeva. Ukazano je i na očuvanje monetarne stabilnosti u BiH, postignutu kroz aranžman valutnog odbora, što je i najveći doprinos u situaciji pandemijske krize i aktuelne geopolitičke situacije.
Predstavnici MMF-a su dali punu podršku ovim aktivnostima, saopćeno je iz CBBiH.
S delegacijom MMF-a razgovarano je i o ekonomskim i finansijskim trendovima, reformama bankarskog sektora, stabilnosti finansijskog sistema, provođenju preporuka misije za procjenu sigurnosnih mehanizama te realizaciji ostalih programa tehničke saradnje MMF-a i CBBiH. U razgovoru je ukazano na kvalitetnu bankarsku koordinaciju i potrebu da se i dalje održava saradnja na nivou Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH.
Sastanku s delegacijom misije MMF-a, osim šefice misije za BiH, prisustvovao je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell, te drugi članovi delegacije MMF-a i predstavnici Uprave CBBiH.