MMF poziva na fiskalnu rekonstrukciju Evropske unije

0
345
Među tri ključne preporuke MMF-a je stvaranje takozvanog fiskalnog kapaciteta EU

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je Evropsku uniju da rekonstruiše svoj fiskalni okvir usljed visokog duga i rastućih kamatnih stopa, rekavši da su reforme ključne za izbjegavanje dužničke krize koja bi ‘mogla da ugrozi i samu EU’.
“Usred vanredne ekonomske neizvjesnosti i fiskalnih izazova koji su pred nama, reforma fiskalnog okvira EU ne može da čeka”, napisao je direktor odjela za fiskalne poslove Vitor Gaspar, zajedno sa kolegom za evropsku sekciju Alfredom Kammerom i šeficom strategije Ceyla Pazarbasioglu, na blogu objavljenom u ponedjeljak.
Među tri ključne preporuke MMF-a je stvaranje takozvanog fiskalnog kapaciteta EU – koji bi se finansirao putem zajedničkog izdavanja duga, a koji bi mogao pomoći članicama eurozone da bolje upravljaju ekonomskim padovima i obezbijede javna dobra.
Ta ideja je slična fondu EU za oporavak od pandemije od 800 milijardi eura (797 milijardi dolara), koji je osnovan 2020. sa značajnim zahtjevom da se obveznice izdaju kao dio bloka, a ne pojedinačno kao zemlje članice. Verzija MMF-a bi uključivala klimatski investicioni fond koji bi pomogao zemljama da smanje emisije ugljenika i okončaju svoju zavisnost od ruskog gasa.
MMF je predložio novi fond kao dio šire revizije Pakta za stabilnost i rast, glavnog okvira za fiskalnu politiku EU, o čemu bi trebalo da ministri finansija Unije raspravljaju ove nedjelje.
Zahtjev je od 27 država članica da za cilj imaju budžetske deficite ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda i nacionalne dugove ispod 60 posto, ciljeve koji bi ostali na snazi prema prijedlogu MMF-a.
Nekoliko članica trenutno ispunjava te kriterijume, nakon dvostrukog šoka, prvo pandemije, potom i rata u Ukrajini. EU je suspendovala pravila 2020. i produžila suspenziju do kraja sljedeće godine. To znači da postoji ‘prozor za mogućnosti’ da se preduzmu reforme, one koje ‘ne treba protraćiti’, naveli su direktori odjela MMF-a, piše Bloomberg Adria.
Evropska komisija trebalo bi da iznese sopstvene ideje za fiskalnu reviziju u narednim sedmicama. Vlade članica podeljene su oko toga koliko bi to trebalo da bude ambiciozno, pri čemu neke favorizuju mjere za ispunjavanje investicionih potreba, dok se druge fokusiraju na fiskalnu stabilnost.