MOL Grupa: EBITDA u prva tri kvartala 1,59 milijardi dolara, godišnji pad 14%

0
412
MOL Grupa u prvom kvartalu ostvarila čistu CCS EBITDA od 664 miliona USD, godišnji rast 7%

MOL Grupa predstavila je danas svoje finansijske rezultate za treće tromjesečje 2020. Tokom pandemije i ekonomske krize, čista CCS EBITDA zabilježila je odličan oporavak u usporedbi s niskim nivoima zabilježenim u drugom tromjesečju te je u trećem kvartalu ove godine iznosila 610 miliona dolara, što je pad od samo 12% u odnosu na isti period prošle godine.
Zahvaljujući tom rezultatu, EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije – jedan od pokazatelja poslovne uspješnosti kompanije) je u prva tri tromjesečja 2020. iznosila 1,59 milijardi dolara, što je pad od 14% na godišnjem nivou.
Pojednostavljeni slobodni novčani tok u trećem tromjesečju zabilježio je rast na 306 miliona dolara zbog daljnjeg pridržavanja uspostavljene discipline vezane uz kapitalne troškove. To je pojednostavljeni slobodni novčani tok od početka godine do danas dovelo na 662 miliona dolara, što je 42% više nego u prva tri tromjesečja prošle godine. Organski kapitalni troškovi bili su niži za 33% u prva tri tromjesečja, što odražava veliku kontrolu kapitalnih troškova te manjih usporavanja koja uzrokuje Covid-19, saopćeno je iz MOL-a.
“Prihodi su se u trećem tromjesečju odlično oporavili u odnosu na niske nivoe iz drugog tromjesečja, što će nam vjerojatno omogućiti da za cijelu 2020. ostvarimo EBITDA koja će biti na gornjoj granici predviđenog raspona smjernica, u iznosu od oko 1,9 milijardi dolara”, izjavio je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi.
U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, proizvodnja u Upstreamu zabilježila je rast od 8% na 126,9 hiljada barela dnevno te je bila 18% viša nego u istom kvartalu lani.
Projekt proizvodnje poliola bio je iznad 70% ukupne dovršenosti krajem trećeg tromjesečja, iako napredak pomalo zaostaje za planom zbog situacije izazvane pandemijom.
Djelatnost Usluga kupcima postigla je novi rekordan tromjesečni rezultat u iznosu od 183 miliona dolara uz podršku snažnih rezultata segmenta goriva, što je porast od 14% na godišnjem nivou.
U trećem tromjesečju 2020. EBITDA djelatnosti Plinskog poslovanja porasla je na godišnjem nivou za 59% na 43 miliona dolara budući da je povećana potražnja za prekograničnim kapacitetima rezultirala višim reguliranim prihodima, dok su operativni izdaci bili niži. Više rezervacije kapaciteta i niži operativni izdaci potakli su EBITDA u prva tri tromjesečja, postigavši 37% viši rezultat nego u istom periodu prošle godine.