MOL otkrio naftu i plin u Sjevernom moru

0
962
Potencijalni resursi otkriveni u glavnoj formaciji iznose 12 - 71 milion barela ekvivalenta nafte i plina

Kompanija MOL Norge AS, koja je u 100-postotnom vlasništvu MOL Grupe, i njezini partneri otkrili su naftu i plin na odobalnom polju koje se nalazi oko 200 kilometara zapadno od Stavangera u norveškom dijelu Sjevernog mora.
Istražna bušotina na koncesijskom području 820S izbušena je do maksimalne dubine od 2.652 metra ispod nivoa mora. Nafta i plin pronađeni su u većem broju formacija, a rezultati testiranja ukazuju na oko 3.463 barela ekvivalenta nafte dnevno. Potencijalni resursi otkriveni u glavnoj formaciji iznose između 12 i 71 milion barela ekvivalenta nafte i plina.
Komercijalnost ovog otkrića bit će određena naknadno, nakon dodatnih tehničkih radova.
Kompanija MOL Norge AS, sa svojim 40% udjelom koji joj daje pravo na istraživanje i proizvodnju, operator je koncesije 820S u ime partnera Lundin Norway AS (40%), Wintershall Dea Norge AS (10%) i Pandion Energy AS (10%).
MOL Grupa ušla je u Norvešku 2015. godine stjecanjem 100% udjela u kompaniji Ithaca Petroleum Norge. Aktivnosti bušenja započele su 2018. godine nakon što je operator dostigao stepen spremnosti u rekordno brzom roku bez ikakvih smetnji u izrazito reguliranom okruženju.
MOL-ovu istraživačkim portfelju u Norveškoj cilj je podržati ostvarivanje organske zamjene rezervi MOL Grupe, saopćeno je.