MOL otkrio rezerve gasa i kondenzata na nalazištu TAL Block u Pakistanu

0
526
MOL Pakistan je drugi najveći proizvođač tečnog naftnog gasa, sirove nafte i kondenzata u zemlji

MOL, kao operator TAL Bloka u Pakistanu, otkrio je novo izvorište gasa i kondezata. Ovo predstavlja 13. otkriće kompanije u Pakistanu, kao i deseto u okviru TAL Bloka.
Istražna bušotina Mamikhel South-1 uspješno je 23. maja ove godine dostigla ukupnu dubinu od 4.939 metara. Dalje ispitivanje bušotine za dodatne formacije planirano je u narednim danima.
MOL uspješno posluje u pakistanskom Upstream sektoru već 21 godinu i drži udio u četiri bloka u zemlji. MOL je otkrio 13 rezervata nafte, gasa i kondenzata u Pakistanu od 2000. godine i otkrio preko 400 miliona boe rezervi ugljovodonika.
Kao operativni akcionar MOL je odgovoran za bruto proizvodnju od 89 mboepd (od prvog kvartala 2020. godine) u TAL bloku, jednom od najvećih blokova za proizvodnju ugljovodonika u zemlji, gdje MOL ima 8,4% udjela.
MOL-ovi partneri u joint venture konzorcijumu su OGDCL, PPL, POL i GHPL. MOL Pakistan je drugi najveći proizvođač tečnog naftnog gasa, sirove nafte i kondenzata u zemlji. Kao operater trenutno rješava oko 9% potreba Pakistana za prirodnim gasom, 25% potreba za naftom i kondenzatom i 22% za tečnim naftnim gasom.
MOL ima za cilj da transformiše svoju E&P diviziju u međunarodnu platformu, a novo otkriće još više jača tu ambiciju. Trenutno, MOL Grupa ima Upstream prisustvo u 14 zemalja sa proizvodnim aktivnostima u devet zemalja. Pored svoje glavne regije, Centralne i Istočne Evrope (Mađarska i Hrvatska), MOL ima dobro uspostavljeno prisustvo i partnerstva u regionu Zajednice nezavisnih država (Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan), Bliskom Istoku, Africi i Pakistanu kao i regionu Sjevernog mora. (Velika Britanija, Norveška).