Moody’s potvrdio B3 kreditni rejting BiH, izgledi stabilni

0
1056
Agencija Moody's potvrdila B3 kreditni rejting BiH, sa sastabilnim izgledima

Međunarodna agencija za ocjenu državnog (suverenog) kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service potvrdila je kreditni rejting BiH – B3 sa stabilnim izgledima.
U prilog potvrđenom kreditnom rejtingu analitičari agencije Moody’s ističu stabilan ekonomski rast Bosne i Hercegovine, iakostrukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utiču na ekonomsku snagu BiH. Analitičari navode da je BiH umjereno zadužena i s relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi.
Analitičari komentarišu da trenutna politička nestabilnost ne doprinosi efikasnosti u donošenju i provedbi odluka, a to posebno utiče na provođenje dogovorenog programa reformi.
Ocjena stabilnih izgleda zasnovana je na očekivanju da će BiH nastaviti ispunjavati uslove, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za povoljno vanjsko finansiranjekoje će omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć za postepeno provođenje reformske agende. Takođe, Moody’s očekuje da će vlasti nastaviti napredak u vezi sa EU integracijama, naročito u svjetlu nedavno objavljene strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, saopćeno je iz Centralne banke BiH.