Mtel Grupa: Polugodišnji prihodi porasli 1,6%, neto dobit 21,8 miliona KM

0
1274
Ukupni devetomjesečni prihodi m:tela, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije, iznosili su 325,69 miliona KM

Uprkos višegodišnjem globalnom trendu pada prihoda u sektoru telekomunikacija, koji je uzrokovan prvenstveno razvojem novih načina komunikacije, grupacija Mtel (matično društvo Telekom Srpske – Banjaluka, MTEL Austria GmbH Beč i Logosoft Sarajevo) završava prvu polovinu poslovne 2018. godine uz stabilizovane poslovne prihode i rast dobiti, saopćeno je iz ove grupacije.
Prva polovina poslovne 2018. godine završena je sa neto dobiti u iznosu od 21,8 miliona KM, uz rast poslovnog prihoda od 1,6 odsto. Ukupni poslovni prihodi za prvih šest mjeseci 2018. godine iznose 213,4 miliona KM i viši su u odnosu na prihode ostvarene u istom periodu prethodne godine za 3,4 miliona KM.
U prvih šest mjeseci 2018. investiran je oko 91 milion KM. U odnosu na isti period prošle godine zabilježen je rast investicionih ulaganja u internet servise i informacione tehnologije, uz zadržavanje istog nivoa ulaganja u segment fiksne telefonije.
Mtel Grupa je na vrijeme prepoznala nužnost digitalne transformacije i optimizacije portfolija usluga i trenutno broji oko 1,5 miliona korisnika.
“Dugoročnu održivost i finansijsku stabilnost omogućava i višemilionsko investiranje u optičku mrežu i razvoj savremenih IKT rješenja. Potpuno smo spremni za pružanje usluga baziranih na LTE tehnologiji“, ističu u kompaniji Mtel.
Fokus poslovanja je na integrisanim uslugama koje omogućavaju kvalitetnu komunikaciju u jednom domu ili poslovnom okruženju. U prvih šest mjeseci 2018. korisnička baza integrisanih usluga dostigla je nivo od preko 100 hiljada korisnika, što je dovelo i do rasta prihoda od integrisanih usluga za 12,2 odsto.
U segmentu mobilne telefonije ulažu se značajni napori za jačanje baze postpaid korisnika. Zahvaljujući stalnom prilagođavanju potrebama korisnika, pored konstantnog jačanja liderske pozicije na tržištu BiH, Grupa Mtel uspješno posluje i izvan granica BiH.
“Kompanija će i dalje koristiti regionalna znanja, kako bi bila primjer uspješnog poslovanja na ovom tržištu“, ističu u Mtelu i dodaju mogućnost daljeg osnaživanja kroz akvizicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here