Munich Re: Osigurana šteta od prirodnih katastrofa u 2021. oko 120 milijardi dolara

Procjena Munich Rea veća je od one Swiss Ra, koji je u decembru izračunao da je ukupna osigurana šteta u 2021. iznosila 105 milijardi dolara

0
539
Prošla godina bila je među najskupljima u istoriji osiguranja zbog uragana i zimskih oluja u SAD-u

Godina 2021. bila je među najskupljima u istoriji osiguranja zbog uragana i zimskih oluja u SAD-u, saopćio je reosiguravatelj Munich Re, upozorivši da klimatske promjene povećavaju izglede za ekstremne vremenske događaje.
Osigurana šteta od prirodnih katastrofa iznosila je prošle godine oko 120 milijardi dolara, a veća je bila samo 2017. godine kad je dosegnula 146 milijardi dolara, zbog uragana Harvey, Irma i Maria.
Teške su bile i 2011., koju su obilježili snažni potresi u Japanu i na Novom Zelandu, te 2005. kad je uragan Katrina poharao New Orleans.
Procjena Munich Rea veća je od one Swiss Ra, koji je u decembru izračunao da je ukupna osigurana šteta u 2021. iznosila 105 milijardi dolara.
Udio SAD-a u prošlogodišnjoj šteti neuobičajeno je velik zbog tornada u decembru, uragana Ida i zimske oluje u Teksasu, saopćio je Munich Re, prenosi agencija Hina.
Prirodne katastrofe prouzročile su smrt gotovo 10.000 ljudi, kao i proteklih godina. Ukupna šteta, uključujući onu koja nije bila pokrivena osiguranjem, iznosila je 280 milijardi dolara i četvrta je na listi po materijalnim posljedicama razaranja.
Uragan Ida prouzročio je osiguranu štetu na potezu od New Orleansa do New Yorka od 36 milijardi dolara. Šteta od zimske oluje koja je prvenstveno pogodila Teksas iznosila je oko 15 milijardi dolara, a broji se u milijardama i u slučaju poplava u Njemačkoj.
Osiguravatelji su zbog veće vjerojatnosti za katastrofu u nekim slučajevima podigli cijene polica, a u nekima su obustavili usluge osiguranja, navodi Reuters.