Na drugom Sarajevo Halal Fair prisutno 108 izlagača iz cijelog svijeta

0
715
Drugi Sarajevo Halal Fair otvoren je u prisustvu velikog broja učesnika i zvanica

Drugi Međunarodni sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 otvoren je u prisustvu velikog broja učesnika i zvanica danas u Sarajevu.
SHF su otvorili Amer Bukvić, predsjednik uprave BBI, Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije, Ayman Amin Sejiny, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB), Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komora Istanbula, Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulemaI slamske zajednice u BiH.
Premijer Malezije Mahathir Mohamad obratio se učesnicima SHF 2019 putem video linka, ističući zadovoljstvo što je jedan od počasnih osnivača Sarajevo Business Foruma i SHF 2019.
Ove godine će se na SHF-u predstaviti 108 izlagača iz 36 zemalja, od čega 52 iz BiH i 56 inostranih izlagača, za praćenje sajma akreditirano je više od 130 novinara, a organizatori očekuju više od 10.000 posjetitelja.
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, otvarajući drugi SHF istaknuo je zadovoljstvo što je pokrovitelj sajma naglašavajući da je SHF sjajna prilika za nove investicije, jer tržište halal-proizvoda ima veliki potencijal u BiH, regionu i svijetu.
Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke istaknuo je da održavanje SHF, drugu godinu za redom, potvrđuje uspjeh prošlogodišnjeg sajma i oživljavanje vizije organizatora da Sarajevo postane središte halal industrije u Evropi.
“Ovogodišnji sajam donosi dvije novine. Najprije, Transformers Roadshow, projekt, organiziran u partnerstvu s IsDB, nastavak je naših napora za promociju i nagrađivanje inovacija i poduzetništva mladih u ovoj zemlji. Mladi ljudi ne smiju izgubiti nadu i napustiti BiH. Transformers Roadshow je njihova šansa. Druga novost sajma je platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija koju počinjemo graditi ove godine, s međunarodnim islamskim bankama koje dolaze iz različitih dijelova svijeta s ciljem razmjene iskustava i promocije islamskog bankarstva”, naglasio je Bukvić.
Gostima, izlagačima, sudionicima je naglasio da je SHF 2019 njihova prilika da se otvore Evropi i svijetu, ostvare poslovne kontakte, razmijene iskustva, dijele ideje i izlaze na nova tržišta.
YB Datuk Seri SaifuddinNasution Ismail, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije naglasio je da ova zemlja, kao svjetski lider halala, posebnu pažnju poklanja potencijalima za njegov razvoj zašto je SHF idealna prilika.
Nakon uvodnih obraćanja, visoki zvaničnici su presijecanjem vrpce zvanično otvorili SHF 2019 nakon čega su obišli sajamske štandove.
SHF 2019 se održava Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine.
Tokom tri dana trajanja SHF-a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Turske, Malezije, Austrije, Njemačke, SaudijskeArabije, Indonezije, Bahreina, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, SAD, Norveške i drugih država.