Uskoro izvoz mesa iz BiH u Maleziju

0
454
Ministar Šarović s malezijskim ministrom razgovarao o izvozu mesa

Bosna i Hercegovina uskoro treba da dobije i dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju i za to su već ispunjeni ključni uslovi traženi od strane ove zemlje, rečeno je danas na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Datuk Seri Saifuddin Nasutiion Ismailom.
“Zahtjev za odobrenje izvoza sa svim, do sada traženim odgovorima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo BiH su, na traženje malezijske strane, već podnijeli. Mi imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu ne samo sa EU nego i sa Turskom i Rusijom“, naglasio je ministar Šarović.
Sagovornici su se usaglasili da proces dobijanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije kako bi domaći privrednici počeli sa izvozom mesa na ovo značajno tržište. Malezija, naime, 80% mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja.
Dogovoreno je i preduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između BiH i Malezije, kako bi se, osim za meso, otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.
Na sastanku je konstatovano da ukupna saradnja sa Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma. BiH godišnje posjeti oko 20.000 malezijskih turista.