Na evropskom tržištu prodaja mobitela pala 12% u prvom kvartalu

0
78
Evropsko tržište pametnih telefona u najvećem padu od 2013. godine

Evropsko tržište pametnih telefona doživjelo je najgori prvi kvartal od 2013. godine. U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, isporučeno je 49 miliona pametnih telefona, što znači da je tržište palo čak za 12 posto.
Prema najnovijem izvještaju Counterpoint Researcha, samo je Realme od pet vodećih proizvođača udvostručio svoj tržišni udio sa rastom od 67 posto.
Vodeći proizvođač pametnih telefona u Evropi i dalje je Samsung, no prodaja mu je za 16 posto manja u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Appleove su isporuke pale za šest posto, dok je najveći pad od čak 36 posto doživio Xiaomi. Slijedi ih OPPO, kojem je prodaja pala za osam posto.

Izvor: Counterpoint Research

Kako prenosi GSM Arena, pad evropskog tržište pametnih telefona uzrokovan je ponajviše nedavnim lockdownom u Kini, rastućoj inflaciji te ratom u Ukrajini. Samsung i Apple isporučivali su značajan broj telefona Rusiji, pa je njihov bojkot imao značajan utjecaj na brojke isporuka. Međutim, puni će se efekt tih sankcija osjetiti tek u drugom kvartalu, stoga Counterpoint Research upozorava da će situacija za tržište pametnih telefona postati još mnogo gora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here