Na Sarajevski aerodrom stiglo preostalih 20 respiratora iz Kine

0
395
Avionom FlyBosnia u Sarajevo dopremljeno preostalih 20 respiratora iz Kine

Avion bh. aviokompanije FlyBosnia sletio je u poslijepodnevnim satima na Međunarodni aerodrom Sarajevo sa preostalih 20 respiratora iz Pekinga nabavljenih posredstvom firme ‘Srebrena malina’.
Prije nešto više od mjesec u BiH je u prvoj turi stiglo 80 respiratora, a danas je stiglo i preostalih 20 respiratora. Danas je inače bio posljednji rok za uvoz preostalih respiratora, budući da dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH važi do 27. maja.
Firma ‘Srebrena malina’ će prvo morati platiti PDV kako bi mogla preuzeti medicinsku opremu. S obzirom na to da su ovoj firmi blokirani računi zbog istrage Tužilaštva BiH, neizvjesno je kako će to biti učinjeno.
Fikret Hodžić, vlasnik firme ‘Srebrena malina’, kojoj su zbog kupovine 100 kineskih respiratora koji su koštali 10,5 miliona KM za potrebe Federalnog štaba civilne zaštite, a koju istražuje Tužilaštvo BiH, blokirana dva računa u Privrednoj banci, podnijela je molbu Sudu BiH da joj se omogući plaćanje preostalog iznosa PDV-a od 452.475 KM, navodi Faktor.ba.
Kako je odranije poznato, respiratori neće moći izaći iz carinskog terminala prije nego što se za njih plati PDV.