Najveći do sada: 13. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend

Iduće sedmice u Sarajevu počinje najveći bh. festival vina i jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu

0
1436
Sarajevo WineWeekend se održava 26. i 27. oktobra

Iduće sedmice u Sarajevu počinje najveći bh. festival vina i jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrsteu regionu, Sarajevo WineWeekend.
Festival se, tradicionalno, održava posljednjeg vikenda u oktobru, no ove će godine i cijela sedmica biti posvećena umjetnosti vina i odlične hrane. Na već poznatoj lokaciji, u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije) u Sarajevu će se okupiti 60 vinara i vinarija iz BiH, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Austrije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.
Uz vinare, na festivalu će biti i 20 gastro izlagača sa širokom paletom finih delicija koje će pratiti najbolja vina koja se mogu pronaći na tržištu.
Festival je proširen i dodatnim događanjima, pa će tako prva pretpremijerna večera Sarajevo WineWeekenda biti održana u sarajevskom restoranu LibertAs. Slowfood u šest slijedova koje priprema, uz rezidentne chefove, iznimno popularni srbijanski Masterchef i TV zvijezda, Radomir Raša Vlačić, biti će upareno sa fantastičnim i pažljivo probranim vinima vinarije Vukoje iz Trebinja.
Već četvrtu godinu zaredom, festival će se zvanično otvoriti press konferencijom 25. oktobra u kultnom sarajevskom restoranu 4 sobe gospođe Safije, a navečer će na istom mjestu biti i Mingle&Wine. Zalogaje će pripremiti Chef Moreno Debartoli, a vina dolaze iz vinarija Žilavka i Podrumi Grge Vasilja i Vukoje (BiH), Chichateu iTemet (SR) i Zanut (SLO). Tokom trajanja ovogodišnjeg festivala će biti održano i sedam vinskih radionica u Coloseum Clubu.
Po završetku zvanične festivalske satnice posljednjeg dana, u petak 27.10. se održava NLB – Sarajevo Wine Weekend After Party u Coloseum Clubu, uz DJ Jasminu i Blackberries bend, a ulaz je slobodan.
Dugogodišnji partneri festivala su NLB Banka d.d., Porsche Sarajevo i Audi BiH, koji su i ove godine pripremili sjajne i zanimljive prezentacije na festivalu.
Sarajevo WineWeekend se održava u četvrtak i petak, 26. i 27. oktobra, a cijeli program festivala se nalazi na službenoj stranici www.sarajevowineweekend.com