Najveći hibridni brod na svijetu plovit će između Francuske i Engleske

0
930
Gotovo 200 metara hibridni brod moći će se pohvaliti baterijom kapaciteta čak 11,5 MWh

Brodarska kompanija Brittany Ferries najavila je puštanje u promet najvećeg hibridnog broda na svijetu. Saint-Malo bi trebao zaploviti 2024. godine, saopćeno je.
Ovaj gotovo 200 metara dugački brod imat će bateriju kapaciteta 11,5 MWh, što je otprilike dvostruko više nego što se obično koristi za hibridni pogon u plovilima, i zamijenit će jedan od starijih brodova koji povezuje francuski St. Malo i engleski Portsmouth.

Brittany Ferries planira dekarbonizirati cijelu flotu

Saint-Malo će integrirati više sistema koji omogućuju optimizaciju energije u stvarnom vremenu tokom plovidbe kako bi se poboljšala učinkovitost i omogućila glatkija vožnja. Optimizirana energetska učinkovitost, hibridna snaga i priobalni plug-in mogli bi emisije stakleničkih plinova smanjiti do 15 posto u usporedbi s dizelskim pogonom, prenosi Bug.hr.
Brittany Ferries planira izgradnju još jednog hibridnog broda i tako s vremenom dekarbonizirati cijelu flotu koja bi u budućnosti imala nultu emisiju štetnih plinova. U igri su zelena goriva, gorivne ćelije, veće baterije, brodovi solarni pogon ili pogon na vjetar.