Napravili bateriju koja može trajati 28 hiljada godina!

0
644
Baterija NDB je napravljena od umjetno stvorenog dijamanta i nuklearnog otpada

Istraživači startupa NDB napravili su i testirali bateriju koja bi jednim udarcem riješila dva problema koja u ovom trenutku muče svijet. Osmislili su nanodijamantnu bateriju (NDB) koja je napravljena od umjetno stvorenog dijamanta i nuklearnog otpada.
Iako zvuči pomalo neobično, takva bi baterija mogla biti gotovo neispražnjiva odnosno mogla bi trajati nevjerojatnih 28 hiljada godina bez dodatnog punjenja.
Kako ističu u NDB-u, njihova tehnologija omogućuje učinkovitije iskorištavanje električnog napona iz dijamanta koji se koristiti u stvaranju baterije. Uz to, baterija ne stvara nikakve štetne plinove prilikom rada, a potreban joj je samo pristup otvorenom zraku.
U NDB-u se nadaju da će uspjeti komercijalizirati svoje baterije i pretvoriti ih u iskoristiv izvor energije za sve – od električnih letjelica, brodova, vozila pa do manjih uređaja poput pametnih telefona i nosivih uređaja.
Trenutno su u NDB-u zadovoljni uspješnim testiranjem svog koncepta nanodijamantne baterije, a želja im je napraviti funkcionalni prototip do kraja ove godine.
Interes za ovim baterijama već su pokazale kompanije iz nuklearne industrije, ali i avionske i odbrambene industrije.
(Izvor: TechCrunch)