Nestlé: Organski rast u 2021. dosegao 7,5 posto

Nestlé navodi da je ukupna prijavljena prodaja u 2021. povećana za 3,3% na 87,1 milijardu CHF. Zarada po dionici porasla je za 41,1% na 6,06 CHF na izještajnoj osnovi

0
479
U prognozi za cijelu 2023. godinu Nestlé očekuje organski rast prodaje između sedam i osam posto

Nestlé, najveći svjetski proizvođač hrane i pića, predstavio je svoje poslovne rezultate za 2021. godinu. Navedeno je da je u godini punoj izazova vezanih za pandemiju i novim ograničenjima u lancu snabdijevanja, kompanija Nestlé uspjela nastaviti s poboljšanjem organskog rasta koji je dosegao 7,5% s realnim internim rastom (RIG) od 5,5% i cijenama od 2,0%.
Rezultat je to kontinuirane fokusiranosti na dugoročnu strategiju kompanije. U 2021. napravljen je iskorak na putu organske ishrane, a kompanija je osigurala prvo mjesto u Indexu pristupa ishrani globalnih prehrambenih kompanija.
U januaru je Nestlé najavio i novi inovativni plan za suočavanje sa rizicima dječijeg rada u proizvodnji kakaa.
U izvještaju kompanije Nestlé za 2021. godinu navedeno je da je organski rast od 7,5% podržan održivim zamahom u maloprodaji, stalnim oporavkom kanala izvan kuće, povećanjem cijena i tržišnog udjela.
Nestlé navodi da je ukupna prijavljena prodaja u 2021. povećana za 3,3% na 87,1 milijardu CHF (2020. godina: 84,3 milijarde CHF), na deviznom poslovanju prodaja je pala za 1,3%, dok je neto prodaja imala negativan uticaj od 2,9%. Interno usklađena profitna marža (UTOP) iznosila je 17,4%, smanjivši se za 30 baznih bodova, dok je profitna marža (TOP) smanjena za 290 baznih bodova na 14% na izvještajnoj osnovi.
U izvještaju Nestlé navodi da je usklađena zarada po dionici porasla za 5,8% u stalnoj valuti i za 5,1% na izvještajnoj osnovi na 4,42 CHF. Zarada po dionici porasla je za 41,1% na 6,06 CHF na izještajnoj osnovi. Odbor predlaže dividendu od 2,80 CHF po dionici, što predstavlja 27 godina uzastopnog rasta dividende. Ukupno je 13,9 milijardi CHF vraćeno dioničarima u 2021. godini, kombinacijom otkupa dividendi i dionica.
“U 2021. godini ostali smo usredotočeni na provedbu naše dugoročne strategije i povećanje ulaganja u rast, dok se istovremeno bavimo izazovima globalnog lanca snabdijevanja“, izjavio je Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé.
“Nestlé je u sjevernojadranskoj regiji ostvario pozitivne rezultate u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, završivši godinu sa 7,3% zdravog rasta. Pored sigurnosti naših zaposlenih i kontinuiteta poslovanja, bili smo fokusirani na pružanje podrške zajednicama u kojima poslujemo i izdvojili smo više od CHF 215.000 za donacije“, izjavio je Milan Dukić, voditelj prodaje Nestlé za BiH.
Predviđanja za2022. godinu: Očekuje se kontinuirani organski rast prodaje od oko 5% i osnovne operativne marže trgovanja između 17,0% i 17,5% i porast temeljne zarade po dionici u stalnoj valuti i efikasnosti kapitala.
Srednjoročna predviđanja: Očekuje se održiv srednji jednocifreni organski rast prodaje, kao i nastavak umjerenog poboljšanja osnovne operativne profitne marže trgovanja. Također se očekuje stalno i oprezno raspoređivanje kapitala i poboljšanjekapitalne efikasnosti.

Zona Evropa, Bliski istok i Sjeverna Afrika (EMENA)

• 7,2% organskog rasta: 6,0% RIG; 1,2% cijena.
• Zapadna Evropa zabilježila je srednji jednocifreni organski rast uz snažan RIG i blago pozitivne cijene, dok su srednja i istočna Evropa zabilježile dvocifreni organski rast, uz snažan RIG i pozitivne cijene.
• Bliski istok, Sjeverna Afrika, Turska i Izrael izvijestili su o visokom jednocifrenom organskom rastu, uz uravnotežen doprinos RIG-a i cijena.
__________
*Cijeli izvještaj možete pročitati na nestle.com.