Nestlé podrška roditeljima u odgoju zdravijih generacija u BiH

U sklopu Zdravo! projekta, educirano je preko 20.000 djece, 5.700 roditelja i skoro 100 nastavnika širom BiH

0
313
Zdravo! Kup važan za otkrivanje mladih nada bh. atletike

Nova sezona Zdravo! projekta počinje s još ambicioznijim planovima kompanije Nestlé, a sve u cilju podrške roditeljima u odgoju zdravijih generacija. Poznati kuhar Almir Mukača i sportski ambasadori, atletičari Amel Tuka i Nikolija Stanivuković, udružuju snage za zdraviju djecu u BiH.
Tokom novembra i decembra ove godine, kompanija Nestlé će na svojim i kanalima partnera lansirati seriju edukativnih videa o kuhanju, ali i korisnim savjetima za održavanje forme kod kuće, ali i u školama. Ideja je iskoristiti poznata bh. lica i prednosti novih medija kako bi potaknuli roditelje i djecu na stvaranje zdravih navika od najranije dobi.
Nestlé je u saradnji s Atletskim savezom BiH još 2006. godine započeo lokalnu inicijativu Nestlé Školska Atletska Liga (NŠAL), kojoj je cilj bio poticanje djece školskog uzrasta na bavljenjem tjelesnom aktivnosti. Svjesni važnosti edukacije u promjenama stavova, 2012. godine se pokreće projekat Zdravo! u osnovnim školama širom BiH, a u sklopu kojeg je do danas obuhvaćeno preko 20.000 djece, 5.700 roditelja i skoro 100 nastavnika i trenera sportskih klubova.
Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, važan je dio bh. zajednice i već više od deceniju ulaže u educiranje djece, roditelja, nastavnika širom BiH, te podržava realizaciju Zdravo! Atletskog kupa, koji je do danas kroz sport zbližio preko 2.500 djece u takmičarskom i finalnom dijelu, iz osam bh. gradova (Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Zenice, Tuzle, Prijedora, Čitluka i Sokoca). Projekat je, između ostalog, podržao i napredak brojnih atletskih šampiona, prvaka, rekordera i članova reprezentacije BiH, poput mlade atletičarke Nikolije Stanivuković, koja je svoju karijeru započela upravo kroz Zdravo! kup.
roteklih godina, projekat je doživio značajne iskorake – lansirana je prva digitalna kuharicaza roditelje i djecu, producirani su edukativni i zabavni video materijali s poznatim kuharima koji su sa svojim malim pomoćnicima pripremali zdrava i brza jela, te ukazali na smanjenje otpada od hrane, kao i uspješna saradnja s nutricionisticom Nevenom Pandžom.
U ovom mjesecu počinje nova sezona edukacije u školama i sportskim klubovima kroz Zdravo! projekat, kojom Nestlé nastavlja da ulaže u edukaciju novih generacija u osnovnim školama, promovirajući zdrave prehrambene i tjelesne navike.