Neto prihod Mercator Grupe u prvom kvartalu 1,1 milion eura

0
643
Mercator Grupa i u 2021. sa rastom prihoda i EBITDA

Prihodi od prodaje Mercator Grupe u prva tri mjeseca 2020. godine povećali su se za 10,8% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosili su 530 miliona eura.
Prihodi od maloprodaje Mercator Grupe u tom periodu povećani su za 14,1%, a njegova normalizirana EBITDA (dobit prije kamate, poreza i amortizacije) porasla je za 11,1%.
Poslovni sistem Mercator d.d., kao najveća kompanija Mercator Grupe, povećala je prihod od prodaje za 10,3% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je prihod od maloprodaje povećan za 14,8%.
U periodu od januara pa do marta 2020. godine, neto prihod Mercator Grupe iznosio je 1,1 milion eura, što je porast od 4,8 miliona eura u odnosu na isti period prethodne godine. U prva tri mjeseca 2020. godine kompanija Poslovni sistem Mercator d.d. zabilježila je rast neto dobiti za 36%, odnosno za 1,8 miliona eura, u odnosu na isti period lani.
Bez obzira na krizu, Mercator Grupa je nastavila sve aktivnosti koje su ključne za njen daljnji i dugoročni uspješan razvoj. U tom smislu, nastavak projekta izgradnje novog logističko-distribucijskog centra u Ljubljani ima najveći prioritet.
Mercator Grupa je također nastavila sa širenjem i nadogradnjom svoje poslovne mreže. Važno je da uspješno dovršimo prijenos dionica Mercatora na Fortenova Grupu i na taj način osiguramo stabilnog vlasnika koji će podržati Mercatorov budući rast.
Uz niz aktivnosti tokom krize, Mercator je pokazao i da je odgovoran dio društva u kojem djeluje. Odmah po proglašenju pandemije, predstavnici Mercatora posjetili su preko 30 medicinskih ustanova širom BiH i uručili više od 500 paketa.