Njemačka dobila prvi u svijetu ekološki voz na vodik

0
513
Voz Coradia iLint u Njemačkoj je prvi voz na redovnoj putničkoj liniji pogonjen vodikom

Francuska kompanija Alstom objavila je kako je njihov voz Coradia iLint, u njemačkoj pokrajini Donja Saska, prvi u svijetu koji u potpunosti opslužuje jednu komercijalnu putničku liniju na 100% vodikov pogon.
Na ovoj se liniji još od 2018. godine testiraju vozovi na vodik, no od sada je i službeno ta linija postala potpuno ekološka.
Mjesta Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde i Buxtehude sada tako povezuje 14 kompozicija regionalnog voza Coradia iLint pogonjenog vodikom, koji će zamijeniti dosadašnje dizel kompozicije. Na istoj se ruti nalazi i punionica za vodik, gdje će se lokomotive puniti. Nakon punjenja imat će doseg od oko hiljadu kilometara pa će se svaki od vozova morati puniti u prosjeku jednom dnevno.
Tokom vožnje vozovi će u okoliš ispuštati samo kondenziranu vodu i vodenu paru, a bit će i značajno niži od dizelskih prethodnika. Brzina vožnje bit će im između 80 i 120 km/h, a mogu postići najviše 140 km/h.
Sljedeći u planu je Frankfurt, za čije potrebe je već naručeno 27 vozova Coradia iLint. Šest primjeraka otići će potom i u Italiju, gdje će prometovati u Lombardiji, prenosi Bug.hr. Isto tako 12 vozova na vodik trebalo bi kasnije prometovati i u Francuskoj. Testiranja su već obavljena i u Austriji, Nizozemskoj, Poljskoj i Švedskoj.