Njemačka kompanija TVC investira u Goraždu, posao će dobiti 150 radnika

0
764
Premijerka Obuća i ministar Arnaut razgovarali sa investitorom iz Njemačke Bellingrothom

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća i ministar za privredu Mensad Arnaut razgovarali su danas sa investitorom iz Njemačke Klausom Bellingrothom, sa kojim je ovaj kanton već duže vrijeme u pregovorima oko otvaranja nove fabrike a koja bi omogućila u početku otvaranje oko 150 radnih mjesta.
Kompanija TVC za proizvodnju medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja u Goraždu, koja je registrovana u Goraždu, pokretanjem proizvodnje izrazila je spremnost za investiranje u BPK, a danas je predstavljen plan investitora i razgovarano je o modalitetima saradnje i podršci Vlade BPK Goražde ovom značajnom projektu.
Kako je istaknuto, u završnoj fazi je kupovina zemljišta na lokalitetu Industrijske zone Vitkovići gdje bi se gradila nova proizvodna hala površine 7.000 kvadratnih metara. Investitor iz Njemačke, najavio je da bi ona trebala biti izgrađena u roku od tri mjeseca, kako je dogovoreno sa građeviskom firmom, a ovom prilikom se zahvalio i Vladi BPK Goražde koja se od samog početka uključila u pripremu ovog značajnog projekta.
“TVC d.o.o. će biti dio jedne svjetske grupacije koja radi metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala. Produkcija koju mi želimo ovdje da uspostavimo radi se na dva mjesta u Kini i 570 ljudi već radi na ovakvom projektu. Mi želimo da tu kompletnu proizvodnju prebacimo ovdje u Goražde, to je 50 posto više nego što danas proizvodimo”, kazao je investitor Klaus Bellingroth.
S ciljem investiranja u Goražde i otvaranje novih radnih mjesta, prema riječima premijerke i ministra za privredu, podrška Vlade BPK Goražde u realizaciji ovog značajnog projekta neće izostati. Posebno zadovoljstvo istaknuto je činjenicom što je i u ovim teškim vremenima uzrokovanim pandemijom virusa Covid-19, Bosansko-podrinjski kanton Goražde prepoznat kao prostor u koji vrijedi investirati.
“Najavljena je saradnja i sa privrednicima s područja našeg kantona koji se bave proizvodnjom namještaja, što znači nova ulaganja, nova zapošljavanja i nova ekonomsko-finansijska injekcija kada je u pitanju BPK Goražde. Zaista smo zadovoljni poduzetim aktivnostima kada je u pitanju realizacija ove investicije i nadam se da ćemo u planiranim rokovima (do kraja 2021. godine) imati otvoren pogon na ovom lokalitetu. Kako su me danas izvjestili, do sada je stiglo oko 300 prijava za zapošljavanje”, kazala je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.