Njemačkoj će do 2030. nedostajati oko pet miliona radnika

0
1782
Do kraja 2030. bit će povećana potražnja i za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom

Njemačkoj bi do kraja sljedećeg desetljeća moglo nedostajati 4,9 miliona radnika a ovaj nedostatak njemačku privredu bi mogao stajati 525 milijardi eura, proizlazi iz studije savjetničke firme Korn/Ferry, prenose njemački mediji.
Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti firme u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski sektor kojima bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 miliona radnika. Isto tako će biti pogođena i mašinska industrija, glavna njemačka izvozna grana”, podaci su studije ‘Nedostatak talenata’ savjetničke firme Korn/Ferry.
Zanimljivo je da će se do kraja sljedećeg desetljeća povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom a ne samo za visokospecijaliziranom radnom snagom.
Predstavnici njemačkog srednjeg poduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Njemačkoj, apelirali su na saveznu vladu da protumjerame utječu na smanjenje problematike nedostatka radne snage i to smanjenjem birokracije i promjenama njemačkog obrazovnog sistema, prenosi Hina.
U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Saveznog ureda za rad u Nuernbergu, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mjesta pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalificirane i visoko kvalificirane radne snage.