NLB Grupa ostvarila 231,5 miliona eura neto dobiti u prvom kvartalu

0
307
Dobri poslovni rezultati NLB Grupe u prvom tromjesečju ove godine

NLB Grupa (u okviru koje posluju i dvije banke u Bosni i Hercegovini – sa sjedištem u Sarajevu i Banja Luci) je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila 231,5 miliona eura neto dobiti, što je približno 3,5 puta više nego u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 64,6 miliona eura.
Grupa je zabilježila visoku dobit zahvaljujući preuzimanju Sberank. Dobit matične NLB smanjena je s 39,3 miliona eura na 32,7 miliona eura.
NLB je u martu preuzela Sberbank, koja je bila u vlasništvu Rusije, a 11. aprila ju je preimenovala u N Bank.
“Grupa je zabilježila visoku dobit nakon poreza Grupe zbog jednokratnih učinaka preuzimanja N banke”, objavila je najveća slovenačka banka na stranicama Ljubljanske burze.
Redovna dobit Grupe prije umanjenja vrijednosti i rezervisanja, prema procjenama, takođe je bila dobra u prvom ovogodišnjem tromjesečju i iznosila je 70,3 miliona eura ili 29 odsto više u odnosu na prethodno tromjesečje i 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Bruto krediti komitentima Grupe naglo su porasli, povećavši se za 1,13 milijardi eura zbog akvizicije N banke. Depoziti su takođe porasli u odnosu na kraj prošle godine, 844,4 miliona eura kao rezultat preuzimanja N banke. Zbog rata u Ukrajini, na stranim strateškim tržištima smanjeni su, dok su u Sloveniji zabilježili umjeren tromjesečni rast, navedeno je.
Iz NLB-a dodaju da je dobrim poslovnim rezultatima doprinijela i informacija da je rejting agencija Standard and Poor’s podigla kreditni rejting NLB-a s BBB-/A-3 na BBB/A-2, a izgledi za budućnost ostaju stabilni, prenosi SEEbiz.