Norveška finansira uvođenje sistema digitalne arhive u BiH

0
842
Direktori entitetskih geodetskih uprava potpisali ugovor o implementaciji donatorskog projekta koje finansira Norveška

Direktori entitetskih uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i Bosiljka Predragović, u prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu, jučer su potpisali Ugovor o institucionalnoj saradnji na implementaciji donatorskog projekta koji finansira Vlada Kraljevine Norveške.
Uime implementacionog partnera Statens kartverk – Norveška uprava za katastar i mapiranje, Ugovor je potpisao direktor Sektora za međunarodnu saradnju Helge Onsrud.
Novi donatorski projekt predstavlja nastavak potpore Vlade Norveške, koja putem ove uprave dugi niz godina podržava zemlje regije zapadnog Balkana u pripremi i prikupljanju prostornih/geografskih informacija i na uspostavljanju servisa kojima se osigurava pristup tim informacijama.
Kroz prethodno uspješno realizirani projekt u BiH – ‘Javne službe za tržište nekretnina i europske integracije’ ojačani su kapaciteti u Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RGURS).
Statens Kartverk je krajem 2017. godine, odgovarajući na zahtjeve za nastavak potpore, predstavio projektni prijedlog Ministarstvu vanjskih poslova Norveške, koji je naknadno odobren. Za realiziranje projekta s korisničkim partnerskim institucijama u BiH dodijeljen je ukupni grant od šest miliona norveških kruna.
Period implementacije novog donatorskog projekta je od aprila 2018. do kraja oktobra 2020. godine. Opći cilj je uvođenje sistema digitalne arhive u lokalne urede RGURS i više jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, uz nabavu neophodnog hardvera i softvera, kao i poboljšanje entitetskih mreža permanentnih GNSS stanica, povećanjem broja referentnih stanica i drugim poboljšanjima sistema.
Očekivani rezultati su sistemi digitalnog arhiva potpuno provedeni na planiranim lokacijama u oba entiteta, progušćene i unaprijeđene entitetske mreže permanentnih GNSS stanica, saopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose.