Novalić se pohvalio MMF-u: Fond PIO smanjio dug sa 230 na 60 miliona KM

0
787
Premijer Novalić razgovarao sa delegacijom MMF-a

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda na čelu sa šefom Misije ove međunarodne finansijske institucije za BiH Nadeemom Ilahijem. Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.
Tokom razgovora posebna pažnja posvećena je daljim aktivnostima na provođenju započetih reformskih procesa i rezultatima koji su do sada ostvareni na tom planu.
Federalni premijer je informirao goste o provedenoj strukturalnoj analizi privrednih subjekata u Federaciji koja je pokazala mnoge značajne rezultate, a uopćeno bi se, kako je rekao, sve moglo svesti na ocjenu da su svi parameti u rastu.
Kao primjer pozitivnih reformskih procesa istakao je rezultate ostvarene donošenjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime je Fond PIO smanjio dug sa 230 miliona na oko 60 miliona maraka, naglasivši da je to ostvareno, i pored velikog statističkog ulaska novih penzionera.
U fokusu djelovanja Federalne vlade, kako je rekao, u narednom periodu bit će donošenje novih zakonskih rješenja zacrtanih u Reformskoj agendi, kao što su Zakon o porezima i doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Njihovim usvajanjem svakako bi se značajno suzilo područje koje zahvata ‘siva’ ekonomija i rad ‘nacrno’, te omogućilo otvaranje radnih mjesta u području koje je zakonski regulisano. “Nakon što smo riješili dobar dio problema u drugim sferama, pažnju ćemo u velikoj mjeri usmjeriti podršci mladima, jer je evidentno da su neophodne još intenzivnije mjere koje bi dovele do njihovog što većeg zapošljavanja, a samim tim i spriječio odliv kadrova u inostranstvo“, rekao je Novalić.
Izrazio je i optimizam u pogledu rezultata koji se očekuju u narednom periodu, u čemu su mu predstavnici MMF-a, kao i cjelokupnoj Federalnoj vladi, poželjeli puno uspjeha, saopćeno je iz Vlade FBiH.