Novi Citroën C3 Aircross: Snažan i udoban SUV, tri vrste pogona i do sedam putnika

Potpuno novi C3 Aircross sada se prvi put predstavlja u hibridnoj izvedbi sa 136 KS, koja će biti dostupna uz ekološki prihvatljivu električnu izvedbu (s 5 sjedala) i benzinsku izvedbu

0
86

Citroën je predstavio potpuno novi model C3 Aircross iz segmenta kompaktnih SUV vozila. Ovaj model je dobio novu tehnički dorađenu konstrukcijsku osnovu, novu SUV karoseriju i najnovije stilske karakteristike marke Citroën.
Može se pohvaliti višim nivoom udobnosti u unutrašnjosti, posebno zahvaljujući ovjesu Citroën Advanced Comfort®, novim Citroën Advanced Comfort® sjedalima i C-Zen Lounge arhitekturi s prikazivačem u visini očiju Citroën Head-Up Display. Također uključuje najnoviju generaciju infotainment sistema i svu opremu koju očekujemo u ovoj kategoriji.
Evropska verzija ovog potpuno novog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3. S njime dijeli novi identitet marke i isti jezik dizajna, kako na vanjskim tako i na unutarnjim površinama vozila. Zajedno s novom pozicijom na tržištu, promijenile su se i dimenzije potpuno novog modela C3. Izvedba s 5 vrata je dugačka 4,39 metara i nudi najviše unutarnjeg prostora u svojoj kategoriji u drugom redu. Osim toga, Citroën nudi i potpuno novu izvedbu s čak 7 sjedala, kakva dosad nije bila dostupna u ovom segmentu. Dizajniran je u istim proporcijama i omogućava fleksibilnu upotrebu.
Prednji branik je dobio vertikalne Colour Clips umetke u boji koje kupci mogu mijenjati po želji. Dizajn prednjeg dijela vozila ukrašen je novim logotipom, koji je predstavljen 2021. na konceptnom vozilu Oli, a koji su nedavno usvojile i limuzine ë-C3 i C3 s 5 vrata. Oblik prednjih farova naglašen je novim svjetlosnim potpisom u tri tačke, koji je također premijerno predstavljen s konceptom Oli. Visok i horizontalno postavljen poklopac motora i vertikalne linije prednjeg kraja dokazuju da je novi C3 Aircross pravi SUV. Zahvaljujući širini od 1,79 metara, oblik prednjih blatobrana, koji pokrivaju velike točkove promjera 690 mm, djeluje snažno. Zaštite blatobranskih koševa inspirisane su konceptom dizajna s ugaonim kružnim potezima koji je uveden na limuzinama ë-C3 i C3 s 5 vrata. Bočne stranice ovog modela naglašene su sofisticiranim linijama rubova.
Bočne površine novog C3 Aircross ističu njegove SUV gene i sugeriraju savršenu ravnotežu. Ravni krov i visina od 1,66 m pružaju putnicima dovoljno prostora u unutrašnjosti. Više od 200 mm visoko podvozje pruža veću zaštitu i lakši pristup vozilu, kao i višu i sigurniju poziciju za vožnju.
Zadnji blatobran je oblikovan poput prednjeg i nosi svjetlosni potpis prepoznatljivih zadnjih svjetala. Potonji sažimaju stilski motiv koji je prvi uveo već koncept Oli, a zatim limuzine ë-C3 i C3 s petoro vrata. Zadnja ugaona stijena naglašava robustan izgled novog modela C3 Aircross.
Dvobojna karoserija, koja je serijski dostupna za nivo opreme Max u crnoj i bijeloj kombinaciji, nudi mnogo opcija za personalizaciju izgleda, a treći bočni prozor povezan je sa staklom na prtljažnim vratima, čime se ističe nezavisnost krova. Široka vrata prtljažnika, kao i prednji dio, opremljena su crnom ukrasnom letvicom i novim logotipom. Na njoj ponosno caruje natpis Aircross. Prtljažna vrata omogućavaju jednostavan pristup prtljažnom prostoru s niskim pragom za utovar.

Izvedba s 5 sjedala nudi rekordnu količinu prostora u drugom redu i prtljažnik od 460 litara. Za kupce kojima je potrebno još više svestranosti i prilagodljivosti u svakodnevnim potrebama, C3 Aircross je dostupan u funkcionalnoj izvedbi sa 7 sjedala koja je jednostavna za korištenje. Njen međuosovinski razmak, koji se s 2,67 metara smatra najširim u ovoj kategoriji, omogućuje izuzetno duga zadnja vrata i time zaista lak pristup drugom redu u izvedbi s 5 sjedala i trećem redu u izvedbi sa 7 sjedala.
Pored benzinskog motora, novi C3 Aircross u svojoj ponudi ima i dva elektrificirana rješenja: izuzetno svestran hibridni pogon od 48 V sa 136 konjskih snaga koji pomaže u smanjenju potrošnje goriva i izvedbu na 100% električni pogon. Nudi i domet veći od 300 km (homologacija je u toku), čime svojim korisnicima omogućava bezbrižnu upotrebu na dnevnoj bazi, a pogodan je i za duga putovanja, jer se njegova baterija napuni od 20% do 80% za samo 26 minuta.
Novi C3 Aircross proizvodit će se u Evropi, u tvornici u Trnavi.