Novi halal dezinficijens na regionalnom tržištu

0
520
Genox prvi hrvatski dezinficijens široke primjene koji je stekao halal certifikat

Nakon dvije godine truda i provjera, hrvatska kompanija Genox stekla je važno priznanje – halal certifikat. Ovo je ujedno i prvi hrvatski dezinficijens široke primjene koji je stekao halal certifikat. Genox se proizvodi po posebnoj, zaštićenoj Aquagen tehnologiji, a za izum je zaslužna inženjerka Marijana Ćiško. Prednosti ove tehnologije proizvodnje su već ranije uočili kupci iz zemalja sa stanovništvom islamske vjeroispovijesti, a njihov interes je naglo porastao tokom pandemije.
“Genox udovoljava svim rigoroznim kriterijumima za halal proizvod, počevši od toga da ne sadrži niti jedan molekul alkohola. Jednostavno, ne koristimo ga i to je naša najveća prednost. A koristi ima puno: naši su proizvodi sigurni, nisu eksplozivni niti zapaljivi, ne hlape; stoga ne trebaju posebne mjere zaštite u rukovanju“, ističe inženjerka molekularne biologije Marijana Ćiško koja vodi ovu porodičnu firmu u Velikoj Gorici.
Certifikat su u srijedu uručili Aldin Dugonjić koji vodi Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, te glavni auditor halal kvalitete Muhamed Mandžić.
“Prema zadnjim istraživanjima preduzeća u Hrvatskoj nakon dobivanja halal certifikata povećaju izvoz svojih proizvoda do 50%. Uzevši u obzir streloviti rast i razvoj halal tržišta, naša očekivanja za Genox proizvode su velika, ali rezultati, jasno, zavise i od prodajnih i marketinških aktivnosti na tržištu“, rekao je Aldin Dugonjić.
Naveo je kako su u 10 godina postojanja Centra izdali više od 150 certifikata, a u bazi halal certifikovanih kompanija najviše je zastupljena prehrambena industrija, slijede ugostitelji te hemijska industrija.
“Genox je pak prvi dezinficijens koji je stekao halal certifikat”, dodao je Dugonjić.
“Vjerujem kako će nam ovaj certifikat otvoriti brojna vrata koja će ostati nedostupna onoj velikoj većini čiji su dezinficijensi uglavnom alkoholni. Očekujemo povećani izvoz na tržišta regije, prvenstveno BiH, ali i na ona udaljena“, poručuje direktorica kompanije Genox.
TLK Grupa – u čijem je sastavu i Genox – započela je sa gradnjom nove kompanije u Poslovnoj zoni Pleternica zbog povećane proizvodnje. Vrijednost tog ulaganja će biti više od 5 miliona eura. Fabrika će se graditi dvije do tri godine, a zapošljavat će oko 30 ljudi. U prvoj fazi će se graditi sami pogon (više od 3 miliona eura), potom istraživački laboratorijum i na koncu upravna zgrada.