Novi Peugeot 408: Završna testiranja uoči službenog predstavljanja 22. juna

0
367
Ispod najnovije kamuflaže novog modela Peugeot 408 nazire se dinamična coupé-limuzina

Do službenog predstavljanja 22. juna, novi Peugeot 408 pojavljivat će se u zamaskiranom izdanju kako bi se sakrili njegovi detalji. I dalje će prolaziti najstroža testiranja kako bi sve bilo spremno za početak serijske proizvodnje na jesen.
Novi automobil mogao bi nadići očekivanja, budući da program njegove validacije uključuje iznimno precizan protokol koji se sastoji od testiranja na cesti, stazi, u laboratoriju te na namjenskim ispitnim stolovima. Cilj: beskompromisna kvaliteta i izvrsnost od prvih proizvedenih primjeraka.
Kako bi se postigla izvrsnost u pogledu performansi i kvalitete, vozilo je u različitim fazama razvoja potrebno podvrgnuti čitavom nizu testiranja i ispitivanja. Najprije se uz pomoć naprednih računarskih programa provode različite simulacije koje omogućuju brži razvoj uz što učinkovitije korištenje resursa. Prije nešto više od godinu dana pokrenut je i Plan interne validacije (Internal Validation Plan – IVP) koji uključuje niz testova za svaki pojedini dio i modul vozila.
Timovi odgovorni za validaciju dobili su strogo kamuflirane prototipe novog modela Peugeot 408: kako bi iluzija bila potpuna, ispod kamuflažnih naljepnica čija grafika iskrivljuje poimanje linija i dimenzija dodani su plastični i pjenasti elementi.
Testni primjerci modela Peugeot 408 ukupno su prešli gotovo 1,1 milion km u svim mogućim uvjetima, na svim vrstama cesta i u najrazličitijim klimatskim uvjetima. Prelazak preko gazova, asfaltiranih i neravnih cesta, šljunčanih staza, vožnja po ekstremnim vremenskim uvjetima kao što su vrućina i hladnoća, danju i noću… Svaki kilometar vožnje u tim ekstremnim uvjetima jednak je nekoliko desetaka kilometara prijeđenih u normalnoj vožnji.
S vremenom i ovisno o zahtjevima testiranja, kamuflaža novog modela postaje sve jednostavnija. Međutim, skriveni od očiju javnosti, na ispitnim stolovima, u laboratorijima i u zračnim tunelima, nezamaskirani testni modeli prolaze brojna druga testiranja, često mnogo stroža od onih cestovnih. Na ispitnom stolu s četirima stupovima simuliraju se najekstremnija opterećenja kako bi se utvrdilo koji su elementi konstrukcije kritični s obzirom na zamor: nemoguće je da osoba za upravljačem izdrži opterećenje kojemu je vozilo podvrgnuto tokom takvog ispitivanja.
“Naš je cilj izvrsnost. Povrh temeljne tehničke kvalitete novog modela Peugeot 408 ispitujemo i njegove performanse u različitim situacijama s kojima bi se njegovi korisnici mogli susresti. Kada vozila testiramo na cesti, u laboratorijima i na ispitnim stolovima, pred njih postavljamo najveća moguća ograničenja. Svi u timu zaljubljeni smo u novi Peugeot 408”, dodaje Emmanuel Lafaury, voditelj projekta za razvoj modela Peugeot 408.
Ispod najnovije kamuflaže novog modela 408 nazire se dinamična coupé-limuzina s povišenim razmakom od tla, velikim točkovima i mačjim stavom svojstvenim modelima marke. Njegova aerodinamična svojstva u potpunosti su dorađena kako bi se optimizirao prodor zraka iz svih uglova.
Novi model marke Peugeot na tržištu će biti predstavljen pod nazivom Peugeot 408, osim u Kini gdje će se prodavati pod nazivom 408X.