Novi Samsung Galaxy sklopivi telefoni za održiviju budućnost

0
453
Proširivanje upotrebe recikliranih materijala za Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4

Kompanija Samsung Electronics saopćila je da je ostvarila napredak ka ispunjenju svojih ciljeva na polju održivosti do 2025. godineu sektoru mobilnog poslovanja. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i novi život za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronski otpad.
Samsung je napravio novu seriju Galaxy Z i Galaxy Buds2 Pro slušalice sa iskorištenim ribarskim mrežama koje bi inače završile u moru.

Od prve upotrebe za seriju Galaxy S22 u februaru 2022, danas postoji jedanaest Galaxy uređaja koji sadrže iskorištene ribarske mreže kao materijal, uključujući i serije Book2 Pro i Galaxy Tab S8. Nalaženjem nove namjene odbačenih ribarskih mreža za materijal visokih performansi za Galaxy tehnologiju, Samsung pomaže da se efekti zagađenja plastikom svedu na minimum – svake godine se odbaci 640.000 tona ribarskih mreža koje zagađuju svjetska mora*.
Nova namjena odbačenih ribarskih mreža je samo jedan primjer napredovanja kompanije Samsung ka većem korištenju recikliranih materijala u svojim proizvodima.

Samsung je postavio cilj da eliminiše svu plastiku za jednokratnu upotrebu u ambalaži mobilnih proizvoda do 2025. godine i već je smanjio veliku količinu takve plastike u postojećoj ambalaži za Galaxy pametne uređaje, uključujući nove Galaxy sklopive telefone.
Počevši od lansiranja serije Galaxy S22, Samsung sada koristi 100% recikliranog papira za ambalažu svojih vodećih proizvoda. Zahvaljujući tome, Samsung će moći uštedjeti količinu jednaku 51.000 stabala sa serijom Galaxy S22 i novom serijom Galaxy Z kasnije tokom ove godine.
Samsung je također smanjio obim ambalaže za Galaxy Z Flip4 za 52,8% i za Galaxy Z Fold4 za 58,2% u poređenju sa prvom generacijom Galaxy sklopivih telefona. Kompanija procjenjuje da ovo smanjenje obima ambalaže odgovara smanjenju emisija ugljika od transporta za oko 10.000 tona do kraja 2022. godine. Pored stalnog razvoja ambalaže za vodeće pametne telefone, Samsung će proširiti ekološku ambalažu i na druge kategorije proizvoda.
Elektronski otpad je više nego ikada od ključnog značaja za razvoj cirkularne ekonomije koja čuva i daje novu namjenu neobnovljivim resursima planete. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, tokom 2021. nastalo je 57 miliona tona elektronskog otpada i očekuje se da ova količina raste za 2 miliona tona godišnje. Zato je Samsung proširio svoj program Galaxy Upcycling, koji daje novi život starijim Galaxy pametnim telefonima.
_____________
*FAO i UNEP