Novi Volkswagen Amarok stiže na tržište krajem ove godine, u BiH tek 2023.

0
516
Amarok sa novim dizajnom i novim tehnologijama: preko 30 sistema za pomoć vozaču kao novi pick-up standardi

Volkswagen Privredna vozila (VWN) će krajem 2022. na svjetskom tržištu predstaviti potpuno novu generaciju svog pick-up modela Amarok, sposobnog za još zahtjevnije zadatke u cestovnim i u off-road situacijama.
Dizajniran u Njemačkoj i Australiji, proizveden u Južnoj Africi, novi Amarok će još jednom zauzeti svoje mjesto na vrhu pick-up B segmenta zahvaljujući izvrsnim specifikacijama, dugom listom sistema za asistenciju vozaču i većim izborom pogonskih sklopova od svog prethodnika.
Prvih nekoliko maskiranih Amaroka je već posjetilo Evropu. Uprkos tome što slike prikazuju maskirane modele, već sada je vidljivo da su dimenzije promijenjene. Sa dužinom od 5,350 mm novi model je 100 mm duži od svog prethodnika. Osovinsko rastojanje od 3,270 mm je za 175 mm veće što za rezultat daje više prostora u duploj kabini. Korisna nosivost je povećana na 1,2 tone, dok je maksimalni vučni kapacitet od 3,5 tone sada moguć u većem broju varijanti pogonskih sklopova.
Obzirom da je osovinsko rastojanje naraslo više od ukupne dužine vozila, prednji i zadnji prepusti su kraći što je veoma bitno za off-roadvožnju. Pored svega, značajno je povećana sposobnost novog Amaroka za vožnju kroz vodu.

Izbor: dva različita pogona na sve točkove i pogon na zadnje točkove

U zavisnosti od tržišta, na raspolaganju će biti jedan benzinski i četiri dizelska motora, sa 4 ili 6 cilindara i zapreminama od 2 ili 3 litra, kao i izbor između pogona na zadnje točkove ili povremenim i stalnim pogonom na sve točkove. Kupci će imati i značajan broj unaprijed konfigurisanih načina vožnje za sve situacije.Sigurnost je unaprijeđena zahvaljujući radu preko 30 sistema za asistenciju, od kojih je 20 potpuno novih sistema za Amarok.
Sa svojim intuitivnim rasporedom, digitalnim kokpitom i velikim ekranom infotainment sistema, enterijer Amaroka je funkcionalan i udoban. Vozačevo i suvozačevo sjedište je moguće dodatno opremiti električnim podešavanjem u 10 smjerova, a nazad je dovoljno mjesta da tri odrasle osobemogu uživati u putovanju.
U ponudi će biti ukupno 5 varijanti opreme novog Amaroka, početni nivo ‘Amarok’ zatim opremljeniji ‘Life’ i ‘Style’ i kao vrh ponude, varijante ‘Pan Americana’ (off-road karakter) i ‘Aventura’ (cestovni karakter).
Od prvog predstavljanja do danas prodano je preko 830.000 Amaroka u Evropi, Južnoj Americi, Južnoj Africi i Okeaniji. Novi Amarok će se na svjetskom tržištu predstaviti krajem 2022. a u BiH ga možemo očekivati u 2023. godini.