Novo sjedište SESA je u BiH: Šaljemo dječiju maštu u svemir!

0
655
Zemlje SESA zajedno sa partnerima iz Indije lansirat će zajednički satelit u orbitu

Odlukom Upravnog odbora SESA (Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope) – koju čine članice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije – odlučeno da naredne četiri godine sjedište SESA bude u Bosni i Hercegovini. Za direktora je izabran Anes Hadžiomerović, zamjenika direktora Armin Đidelija, te sekretar Sanel Babić, saopćeno je iz Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju – CERIT.
Na osnovu ranije objavljene informacije, da će zemlje Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope (SESA) zajedno sa partnerima iz Indije lansirati zajednički satelit u orbitu, CERIT – Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju, kao član SESA-e, objavio je da je na nivou SESA-e donijeta odluka da se pokrene kampanja uključivanja djece iz vrtića i osnovnih škola u ovaj historijski projekat.
Ovo će biti posebna, dodatna, misija zajedničkog satelita u kojoj će učestvovati djeca iz cijelog regiona. Zadatak za mališane je da nacrtaju ili naprave rad na temu svemira, fotografišu i pošalju nadležnoj organizaciji SESA članica – BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Sve što bude poslato biće objavljeno na sajtu SESA-e i smještenu u memoriju satelita i lansirano u svemir do kraja godine. Objavom na sajtu svi će imati trajnu potvrdu o učešću, a uvid u materijal će biti neprestano javno dostupan.
“Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini učestvuje u aktivnostima pri slanju našeg prvog satelita u svemir”, rekao je Armin Đidelija, zamjenik direktora SESA.
“Velika je stvar sama činjenica da će zemlje jugoistočne Evrope poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije budu dio svemirskog programa. Na ovaj način želimo da svako dijete u BiH ima jednake mogućnosti za učenje i razvoj u svemirskom programu, te da se upoznaju s istim”, istakao je Anes Hadžiomerović, direktor SESA.
“Mi i naša djeca treba da gradimo novu budućnost, da obnavljamo saradnju, da čuvamo zajedništvo. Ovo će djeci ostati za cijeli život, pratit će ih cijeli život, ovo je dobar početak za njih. Ponosni smo na činjenicu da je u ovaj historijski događaj i poduhvat uključen cijeli region jer da u ovoj kampanji učestvuju samo djeca iz jedne zemlje glavni cilj ne bi bio ispunjen. Učestvuju djeca iz svih SESA zemalja, a to je je već u startu saradnja i prikaz svijetle budućnosti”, kazao je Dušan Radosavljević, predsjednik Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada.

Kako poslati projekat u svemir

Kao odgovorna organizacija za realizaciju ove kampanje u Bosni i Hercegovini, poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, vaspitače, nastavnike, profesore da informišu djecu o ovoj kampanji i načinu učešća. Kampanja traje do 1. decembra 2022. godine.
Podsjetimo se, INDO-SESA satelit je jedan od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina nezavisnosti Indije. Jedan od 75 satelita dodijeljen je SESA-i.
Formular za slanje slika možete naći na web stranici www.sesa.agency. Napomena: za slanje formulara neophodno je imati Gmail.