Objavljena namjera prodaje NLB-a do kraja godine

0
928
Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a

Nova Ljubljanska banka (NLB) i Slovenski državni holding (SDH) kao predstavnik vlasnika banke, objavili su danas namjeru prodaje većinskog paketa dionica najveće slovenske banke do kraja ove godine, putem inicijalne javne ponude dionica.
Namjera za prvu javnu ponudu dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj berzi odnosi se na najmanje 50 posto plus jednu dionicu banke, a najviše na 75 posto minus jedne dionice, objavljeno je na internet stranicama Ljubljanske berze i u saopćenju NLB-a i SDH-a.
U najvećoj slovenskoj banci očekuju da bi prospekt za provedbu inicijalne javne ponude mogao biti objavljen 26. oktobra na portalu Ljubljanske berze, što bi značilo i službeni početak prodajnog postupka, prenosi Hina.
Malim individualnim dioničarima u otkup će se ponuditi 10 posto NLB-a, dok se za ostatak očekuje sudjelovanje institucionalnih ulagača.
Bude li sve po planovima na koje računa slovenska vlada, potencijalni kupci bi narudžbe za kupovinu dionica mogli predati prve sedmice idućeg mjeseca, nakon čega bi se definirala prodajna cijena, a dionice podijelile kupcima. Nakon toga, predviđa se, dionica NLB-a počela bi kotirati na berzama u Ljubljani i Londonu.
Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here