Objavljena preliminarna lista zanatlija i obrtnika čije će projekte sufinansirati Ministarstvo privrede KS

0
383
Sredstva će se dodijeliti korisnicima kao bespovratna (grant) sredstva

Krajem septembra prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH na osnovu kojeg je u aprilu ove godine donesena i federalna Uredba o zaštiti starih i tradicionalnih zanata.
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, s ciljem očuvanja tradicionalnih i starih zanata u ovom kantonu, realiziralo svoj javni poziv podrške za njihovo očuvanje i promociju, te je u tu svrhu pripremilo kantonalnu Uredbu o dodjeli poticajnih sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata u ovoj oblasti.
“Ova Uredba morala se uskladiti s važećim zakonskim propisima višeg nivoa i stoga je ovogodišnji javni poziv za podršku očuvanja i promocije starih zanata drugačiji u odnosu na prošlogodišnje. Bo je malo zahtjevniji u odnosu na prošle pozive jer se sada sredstva mogu dodijeliti isključivo po osnovu prijavljenih projekata za sufinansiranje, što ranije nije bio slučaj”, pojasnio je ministar privrede KS Adnan Delić.
Programom su za ovu namjenu predviđena ukupna sredstva u iznosu od 500.000 KM, a po pojedinačnom projektu, ovisno od grupe kojoj pripada prijavljeni projekt, zanatlije i o obrtnici mogu ostvariti pravo na sufinansiranje u rasponu od 3.000 do 6.000 KM.
Pravo na sufinansiranje ostvarila su 94 obrtnika i zanatlije sa sredstvima u ukupnom iznosu nešto većem od 360.000 KM, a što će se realizirati prema preliminarnoj listi objavljenoj na stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/preliminarni-prijedlog-izabranih-korisnika-poticajnih-sredstava-sa-iznosom-3.