Očekuje se da će realni rast BDP-a RS ove godine iznositi 3,2%

0
256
Sjednica Vlade Republike Srpske (Foto: Arhiv)

Vlada RS usvojila je danas Dokument okvirnog Budžeta Republike Srpske za period 2023-2025. godina kojim se definišu srednjoročni strateški okvir za pripremu budžeta.
Raspoloživi makroekonomski pokazatelji u Republici Srpskoj u 2022. godini ukazuju na dalji rast privrede po nominalnim stopama, ali je uslijed inflatornih pritisaka koji se nastavljaju i u ovoj godini, realni rast BDP-a počeo usporavati. Očekuje se da će realni rast BDP-a u 2022. godini iznositi 3,2%.
Projektovane stope privrednog rasta u periodu 2023-2025. godina iznose 3,1%, 3,6% i 3,4% respektivno, a ostvarenje projekcija u uslovima neizvjesnosti, podložno je uglavnom spoljnim rizicima. Ipak, očekuje se dalji oporavak privredne aktivnosti vođen domaćom tražnjom, uz pozitivan doprinos potrošnje i investicija.
Vlada RS je opredijeljena da konsoliduje javne finansije, a u posmatranom periodu planirano je smanjenje budžetskog deficita u 2023. godini na nivo od 99,9 miliona KM, dok se u 2024. i 2025. godini planira budžetski suficit u iznosu od 52,6 miliona KM i 46,5 miliona KM.

Prioritetni projekti iz Programa javnih investicija

Na sjednici Vlade RS je usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija, na osnovu koje se iz Budžeta Republike Srpske u 2022. godini finansiraju i sufinansiraju projekti u iznosu od 238,2 miliona KM. Na osnovu ove odluke, planirana je finansijska podrška za djelimičnu sanaciju objekta Maternite i Klinike za infektivne bolesti JZU Univerzitetski klinički centar RS. Ukupna vrijednost projekta je 2,6 miliona KM.
Izmjenama i dopunama odluke je planirano finansiranje izgradnje sportske dvorane u Omarskoj ukupne vrijednosti dva miliona KM, te izgradnja kanalizacije u ovoj lokalnoj zajednici vrijednosti milion KM.
U Program javnih investicija je, između ostalog, uvršteno i finansiranje projekta izgradnje vodovodne mreže u naseljima Veliko Palančište, Stari Voćnjak i Kavanište, vrijednosti oko dva miliona KM. Takođe, iz javnih investicija će biti finansirano i asfaltiranje više putnih pravaca na području Prijedora, ukupne vrijednosti 4,8 miliona KM.