BiH od 1. juna otvara granice sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, otvaraju se i aerodromi

0
467
Tokom augusta 2022. tri tržišta iz bivše Jugoslavije su premašila svoje pretkovidske putničke brojke

Vijeće ministara BiH danas je izmijenilo ranije donesenu odluku o uslovima za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, tako da se sada omogućava ulazak u našu zemlju državljanima susjednih zemalja – Crne Gore, Hrvatske i Srbije.
Takođe, radi lakše primjene ranije odluke, danas je precizirano da stranci zbog poslovnih obaveza mogu ući u BiH pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH, umjesto ranije propisanog pozivnog pisma, te da posjeduje potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.
Takođe, Vijeće ministara je upoznato da 1. juna ove godine prestaje važiti Odluka o privremenom zatvaranju graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u BiH, kojom se zabranjuje slijetanje i polijetanje sa aerodroma u BiH radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti.
Praktično se od 1. juna otvaraju granični prelazi na aerodromima u BiH te će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa u BiH.