Od 2026. u Španiji: Help svjetlo umjesto sigurnosnih trokuta

0
321
Nova svjetlosna tehnologija mijenja sigurnosne trokute (Foto: Help Flash)

Od 2026. godine španska Glavna uprava za promet će imati geolocirane sve automobile koji imaju određeni problem. Više neće biti legalno koristiti sadašnje trokute upozorenja kada vozači stanu zbog kvara, nesreće ili nekog sliučnog slučaja.
Kao što je utvrđeno Kraljevskom uredbom 1030/2022, nova V16 svjetla za signalizaciju u nuždi na javnim cestama bit će obavezna od 1. januara 2026. i imat će sistem povezivanja tako da geolociraju sva vozila, piše testcoches.es.
Glavna uprava za promet već nekoliko godina testira ovu tehnologiju, koja se kolokvijalno naziva malim svjetionicima. Malo trepereće svjetlo ima i tehnologiju geolociranja i automatskog javljanja centrima za sigurnost prometa. To znači da će biti poslane informacije o vremenu i mjestu gdje je V16 svjetlo aktivirano i kada je deaktivirano.
U detaljima zakonskog teksta navedeno je da će se lokacija slati svakih 100 sekundi, ali će se prestati slati kada se pošalje informacija o deaktivaciji uređaja za hitne slučajeve. Drugim riječima, GPS položaj vozila bit će poslan samo kada se aktivira mali svjetionik za slučaj opasnosti. Jedan od ključnih izazova bio je spriječiti vozača da mora izaći iz vozila kako bi postavio trokut, čime se izbjegava rizik od nesreće, prenosi Revija HAK.
Svjetlo će biti vidljivo na jedan kilometar, a internetska veza je osigurana na minimalno 12 godina.