Niže cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana

0
861
Potpuno ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu od jula 2021.

Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Albanija postigle su u maju prošle godine dogovor o snižavanju cijena roaminga u mobilnim mrežama, koji je danas stupio na snagu.
To znači da su cijene rominga u u ovim zemljama Zapadnog Balkana od danas značajno snižene. U prosjeku, cijene odlaznih telefonskih poziva smanjene su za 65 posto, a cijene prenosa podataka za 78 posto, a najviše će biti umanjena cijena korišćenja interneta i do 90 posto.
Na primjer, cijena odlaznih poziva u nekim slučajevima je pala na 0,08 eurocenti, a cijena prenosa podataka na 0,03 eurocenta, u zavisnosti od operatera.
Neki operateri su čak izvjestili i o nižim cijenama od navedenih maksimalnih.
Dogovor, poznat kao Digitalna agenda za Zapadni Balkan, uključuje i plan prema kojem će se na ovom području 2021. godine u potpunosti ukinuti troškovi roaminga, na isti način kao što su sada ukinuti unutar EU – pa će građani pomenutih država u cijeloj regiji moći telefonirati i surfati na mobitelima kao da se nalaze u svojoj zemlji.
Iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) navedeno je da predstoji i dogovor sa Evropskom unijom kako bi se dodatno smanjile cijena rominga.