Od danas se plaća PDV na sve pošiljke koje idu za zemlje EU

0
635
Na poštanske pošiljke iz BiH u zemlje EU zaračunavat će se PDV

Od danas se, shodno novim pravilima Evropske unije za prodaju robe na daljinu (paketi naručeni putem Interneta), plaća porez na dodatu vrijednost (PDV) na sve pošiljke koje idu za zemlje EU.
To znači da se sada ukida oslobađanje PDV-a za uvoz robe vrijednosti do 22 eura koje su kupljene u e-trgovinama. Shodno novoj odluci, sva komercijalna roba uvezena u EU podlijegat će obavezi plaćanja PDV-a. Ova izmjena znači da će sve pošiljke manje vrijednosti koje ubuduće naručite, ili ste ih već naručili ali tek trebaju stići, neminovno poskupjeti.
“U skladu s navedenim izmjenama, na komercijalnu robu sadržanu u poštanskim pošiljkama, otpremljenim iz BiH u zemlje Evropske unije, zemlja odredišta će zaračunavati PDV primaocu pošiljke, po stopi PDV-a koja se primjenjuje u državi članici EU”, kažu iz BH Pošte.
Navedena izmjena predstavlja pojednostavljenje pravila u vezi s prodajom usluga i robe na daljinu te osigurava ravnopravnost uslova poslovanja poreskim obveznicima iz Evropske unije u odnosu na poreske obveznike iz trećih zemalja.