Općina Novo Sarajevo prva u BiH koja će koristiti službena vozila na električni pogon

0
103
Općina Novo Sarajevo preuzela je električni Volkswagen ID.4 putem operativnog lizinga

Općina Novo Sarajevo prva je u Bosni i Hercegovini koja će službena vozila zamijeniti vozilima na električni pogon.
Danas je na Vilsonovom šetalištu izvršena primopredaja prvog električnog vozila za potrebe Općine Novo Sarajevo. Ugovorom sa firmom Porsche Leasing d.o.o. Sarajevo, koji je nakon provedenog postupka javne nabavke izabran kao najpovoljniji ponuđač, definisano je pružanje usluga iznajmljivanja putničkog motornog vozila Volkswagen ID.4, putem operativnog lizinga.
Općina Novo Sarajevo prethodno je donacijom firme Porsche Inter Auto instalirala javnu električnu punionicu za električna vozila u Vilsonovom šetalištu, u blizini zgrade Općine. Na ovaj način ova općina je svojim sugrađanima omogućila punjenje električnih vozila na propisanim punjačima, a sve u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila koji doprinose dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova i čestica u zraku.
“Kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije ili politički malicioznih spinovanja, treba napomenuti da nabavka električnog vozila nije nikakvo ad-hoc rješenje, nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštiti okoline i smanjenju zagađenja. Također, intenzivno radimo na zaštiti zelenih površina kroz projekat ‘Park-šuma Hum’ koja će postati nova pluća grada. Gradimo sportsko-rekreacione zone, a prioritet je izgradnja Sportsko-rekreativnog centra ‘Vinko Šamarlić’. Intenzivno radimo na instaliranju električnih punjača za besplatno punjenje vozila na teritoriji Općine. Izradili smo projekat i blizu smo realizacije postavljanja solarnih panela na dvoranu ‘Goran Čengić’. Nabavili smo prečiščivaće zraka za sve učionice u osnovnim školama u Novom Sarajevu, a projekat nastavljamo nabavkom prečiščivaća za sve srednje škole i vrtiće do jeseni“, izjavio je načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović.
On je dodao da je, u okviru projekta izgradnje i uređenja zelenih i sportskih površina u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, završena prva faza radova. Sada slijedi izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina na ovom lokalitetu.
“Radimo u smjeru totalne obustave saobraćaja kroz Vilsonovo šetalište. U toku je izrada tehničke dokumentacije i izrada projekta za prelazak kotlovnice u zgradi Općine sa lož ulja na prirodni gas. Također, u toku je projektovanje pametne rasvjete koja će štediti energiju“, rekao je Tanović.
Kada je u pitanju aranžman vezan za iznajmljivanje vozila na električni pogon, načelnik Tanović je pojasnio kako ugovor ne predviđa otkup vozila niti vlasništvo nad njim, nego samo njegovo korištenje.
“Konkretno u našem slučaju plaćanjem mjesečne fakture pokrivamo sve troškove vozila u smislu redovnog održavanja, vandrednih kvarova, registracije, kasko osiguranja, zamjene guma i slično. Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM. Korištenjem ovih vozila smanjenju se emisije štetnih gasova i čestica u zraku, što je, pored uštede, na kraju i suština njegovog korištenja“, kazao je Tanović.
Direktor kompanije Porsche BH, Senad Olovčić naglasio je kako je Općina Novo Sarajevo prva koja je prepoznala važnost smanjenja emisija C02, a jedan od najvećih uzročnika zagađenja su automobili koji u Kantonu Sarajevo čine oko 40% zagađenja.
Brand manager u kompaniji Porsche BH, Haris Muratović pojasnio je da je automobil VW ID4, koji je iznajmila Općina Novo Sarajevo, veoma štedljiv te koristeći električnu energiju koja je domaći resurs i povoljne troškove održavanja godišnje uštedi oko 5.000 KM na 15.000 pređenih kilometara, što je za ukupan rok eksploatacije ušteda od ukupno 20.000 KM.
“Na ukupno pređenih 120.000 kilometara, u prosjeku će se smanjiti emisijeC02 za 50.5 tona, što je izraženo u novcu oko 3.000 KM, a još je važnije to da se smanjenjem emisija čuva zdravlje stanovnika u BiH, kojih svake godine od prekomjernog zagađenja umire preko 3.500 prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije“, kazao jeMuratović.
Kada je u pitanju zaštita okoliša, bitno je skrenuti pažnju na posljednje istraživanje Boston Collegea u SAD-u koje govori da je smrtnost usljed otrovnog zraka i hemikalija porasla za 66 posto od 2000. godine, a potaknuta je povećanim sagorijevanjem fosilnih goriva, porastom broja stanovništva i neplaniranom urbanizacijom.
Zagađeni zrak i voda godišnje ubiju devet miliona ljudi, pokazalo je ovo istraživanje, što znači da su ta zagađenja odgovorna za svaki šesti smrtni slučaj na Zemlji.
Zagađenje je još uvijek najveća egzistencijalna prijetnja ljudskom i planetarnom zdravlju. Istraživači su izračunali kako ekonomski trošak smrtnih slučajeva zbog zagađenja iznosi 4,6 milijarde dolara, što je oko devet miliona dolara po minuti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here