Općine i gradovi u FBiH dobit će 30 miliona KM

0
106
Maksimalan iznos finansijske pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku ne može preći 700.000 KM

Vlada Federacije BiH je danas donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu finansija s pozicija ‘Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine’ u iznosu od 10 miliona KM i ‘Kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima – kantoni i općine’ u iznosu od 20 miliona KM.
Riječ je o dodjeli finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije Covid-19 i za sufinansiranje projekata, zahtjeva i inicijativa.
Odlukom je podržano 80 općina i gradova u Federaciji BiH kojima je osigurana jednokratna finansijska pomoć budžetima u iznosu od po 125.000 KM, te sredstva za kapitalne projekte koja su dodijeljena po javnom pozivu.
Pojedinačni iznosi za svaku općinu i grad utvrđeni su na osnovu kriterija iz dvije odluke Vlade o načinima raspodjele i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu finansija za ove namjene.
Korisnici sredstava dužni su da izvještaje o njihovom utrošku dostave Federalnom ministarstvu finansija najkasnije do 30. juna 2022. godine.
Uime Vlade i po njenom ovlaštenju, ugovore sa općinskim načelnicima i gradonačelnicima će potpisati federalna ministrica finansija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here