Osam članica EU protivi se uvođenju norme Euro 7

0
319
Ukoliko bi se primijenila Euro 7 norma, na tržištu bi ostali samo električni automobili

Unutar Evropske unije ponovno se čuju disonantni tonovi kad je riječ o ekološkim inicijativama, usmjerenima na autoindustriju. Slično kao što su se određene zemlje pobunile protiv ukidanja proizvodnje automobila s fosilnim gorivima, sada se javila i grupa zemalja koja se protivi uvođenju norme Euro 7 za benzince i dizelaše.
Podsjetimo, norma Euro 7 trebala bi biti posljednja tog tipa, koja će značajno ograničiti emisije motora s unutarnjim sagorijevanjem, a plan je da na snagu stupi 1. jula 2025. godine za aute i kombije, a 1. jula 2027. za autobuse i kamione. No, odmah po toj najavi nastala je i grupa zemalja, kojoj takva odluka nije prihvatljiva. Svoj prvi značajniji potez ovaj blok povukao je ovoga tjedna, kada su ostalim državama članicama EU poslali pismo, objašnjavajući svoje stavove, piše Autonet.hr.
Zemlje koje se bune protiv norme Euro 7 su Francuska, Italija, Češka, Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovenija. Prema njima, stroga pravila ograničavanja emisija ugljikovih i dušikovih spojeva mogla bi smanjiti investicije u autoindustriju, koje su ključne za prelazak na isključivo električne pogone 2035. godine. Norma je, kažu, pretjerano ambiciozna i nerealistična, proizvođači je neće moći ispoštovati, a pogotovo ne u tako kratkim predloženim rokovima.

U istom je tonu i saopćenje evropskog udruženja proizvođača automobila, ACEA, koje navodi da će proizvođači imati čak 4 do 10 puta više troškove zbog uvođenja norme Euro 7, nego što to predviđa Evropska komisija. Time bi došlo do dodatnog poskupljenja automobila za do oko 2.000 eura, a ne 180-450 eura, kao što je EK predvidjela. Osim toga, ACEA navodi da bi norma Euro 7 dovela i do više prosječne potrošnje goriva kod novih automobila, i to za oko 3,5%.