Osam godina od akvizicije Vispaka: Prihodi porasli na 44 miliona KM

0
1274
Dividenda će se dioničarima isplatiti iz akumulirane dobiti Vispaka

Na današnji dan prije osam godina okončana je jedna od najznačajnijih akvizicija u sektoru proizvodnje hrane u Bosni i Hercegovini. Naime, prije osam godina na Sarajevskoj berzi je finalizirano preuzimanje većinskog paketa dionica kompanije Vispak d.d. Visoko, nakon čega je Vispak postao članicom AS Group.
Godine 2010., prije akvizicije od strane AS Group, Vispak je imao godišnji prihod oko 18 miliona KM, dok je prošle godine realizirano oko 44 miliona KM.
“Vispak se u proteklih 8 godina od akvizicije do sada pozicionirao na lokalnom tržištu kao jedna od liderskih prehrambenih kompanija. Svoju kompetentnost za proizvodnju kafe, juha, začina, konditoraja i ostalog asortimana koju je Vispak steako tokom svoje višedecenijske prisutnosti na tržištu, Uprava koja je došla akvizicijom, iskoristila je nanajbolji mogući način i od brendova kao što su Zlatna džezva i Bosanska kuhinja napravila najznačajnije domaće brendove koji su postal regionalno poznati. Kao i ranijih godina Vispak je nastavio sa kontinuitetom rasta prodaje gotovih proizvoda kako na domaćem tako i na ino-tržištu, tako da ćemo i ovu godinu završiti sa odličnim rezultatom”, izjavila je Nina Bijedić-Mujanović, direktorica kompanije Vispak.
Zlatna džezva, Begova čorba, Tajna, Laganini, Vispakovi čajevi, Club čokolada, Vispakov Espresso i drugi brendovi danas se prodaju u 27 zemalja svijeta.
Bosanska kafa – Zlatna džezva je lider na tržištu tradicionalnih kafa u BiH i to po prihodima i lojalnosti potrošača i najčešći je poklon u BiH.
Primjera radi, učešće Zlatne džezve je u 2017. bilo 15,8% (izvor Euromonitor), a projekcija kompanije za 2018. je, da je udio u tržištu kada je u pitanju količinska prodaja mljevene kafe, minimalno poraslo za 1%. Također, podaci Euromonitora koji su nedavno objavljeni, a tiču se kategorije juha govore o povećanju našeg učešća na tržištu, navodi se u Vispakovom saopćenju za medije.
Također, prihodi od prodaje gotovih proizvoda Vispaka u kontinuitetu rastu, sa rastom prodaje na inozemnim tržištima koji je, zaključno sa jedanaestim mjesecom, bio nešto viši od 15% u odnosu na proteklu godinu.
I u 2019. u Vispaku očekuju kontinuitet rasta, sa inovacijama i razvojem novih proizvoda. Naš cilj je moderna evropski ustrojena prehrambena industrija, tehnološki i kadrovski spremna za tržišnu utakmicu sa ciljem daljeg povećanja udjela u tržištu i unapređenja izvoza, saopćeno je iz Vispaka.