Otvoren prvi Servis centar UIO u Sarajevu

0
473
U Sarajevu otvoren prvi Servis centar za poreske obveznike

U Sarajevu je danas otvoren prvi Servis centar za poreske obveznike. Servis je opremljen modernom informatičkom opremom doniranom UIO kroz projekat zajedničke saradnje Uprave za indirektno oporezivanje i Porezne uprave Švedske, finansiranom od Švedske razvojne agencije Sida.
Protokol o donaciji vrijednoj 40.000 KM potpisali su Caroline Ljungdahl ispred Porezne uprave Švedske, Eva Smedberg ispred Ambasade Kraljevine Švedske u BiH i Mirsad Šrndić, šef Odsjeka za poreze u Regionalnom centru UIO u Sarajevu. Radi se o otvaranju prvog Servis centra UIO, a isti će ukoro biti otvoreni i u regionalnim centrima Banjaluka, Mostar i Tuzla.
Servis centri UIO su namijenjeni svim obveznicima indirektnih poreza koji će lično moći dobiti informacije iz oblasti indirektnih poreza, te upute i pojašnjenja za bilo koji problem oko primjene propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja u BiH. Isto tako svi ostali obveznici u BiH će moći dobiti osnovne informacije o obavezi registracije i ulaska u sistem PDV-a u BiH, kao i na koji način se podnose zahtjevi za ulazak u sistem PDV-a, te koje su sve obaveze i prava poreznih obveznika, saopćeno je iz UIO BiH.