Pad turističkog sektora potisnuo indekse na berzama

0
624
Pad indeksa na evropskim berzama usljed pada cijena dionica u turističkom sektoru

Na evropskim su berzama jutros indeksi pali, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u turističkom sektoru, koji je pod pritiskom zbog širenja delta varijante koronavirusa.
STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,2 posto i skliznuo na najniži nivo u dvije sedmice.
Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 1,20 posto, na 6.922 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,10 posto, na 15.372 boda, a pariški CAC 1,15 posto, na 6.380 bodova.
Najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku 2,3 posto, jer bi širenje delta varijante koronavirusa moglo pogoditi potražnju za putovanjima u svijetu i usporiti oporavak ekonomije.
I na azijskim su berzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,3 posto.
Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 1,25 posto, na 27.652 boda.
Pad indeksa posljedica je naznaka usporavanja oporavka globalne ekonomije od koronakrize, dok mnoge zemlje, posebno u Aziji, bilježe rast broja novozaraženih koronavirusom, što vodi u nove restrikcije.
Tako su, primjerice, analitičari Bank of America smanjili procjenu rasta ekonomije SAD-a u ovoj godini s prijašnjih 7 na 6,5 posto, prenosi Hina.
Uz to, ulagači se plaše jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti centralne banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.