Pandža: Aluminij više neće moći nabavljati sirovine sa odgodom plaćanja

0
989
Pandža: Aluminij još nije dugoročno riješio pitanje opskrbe električnom energijom

Vršilac dužnosti direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža izjavio je danas kako Aluminij od petka, 23. novembra, više neće moći gomilati dugove prema svojim glavnim parterima i da će morati plaćati sve sirovine što je, u kombinaciji sa sadašnjim cijenama struje, za ovu kompaniju apsolutno nemoguće.
Pandža je pojasnio kako su proteklih desetak dana od svojih dobavljača dobivali sve sirovine neophodne za proizvodnju, s tim da ih nisu mogli plaćati u potpunosti i da je jedan dio tih sirovina ostao ‘nepokriven’.
“Mi smo redovno dobivali sirovine, a jedina njihova želja bila je da se, osim njih, kao poslovnih partnera, pojavi i Vlada FBiH i da se konačno riješi nešto po pitanju struje”, kazao je Pandža.
Govoreći o zaključcima Vlade FBiH u vezi Aluminija, Pandža je ocijenio kako je bilo govora da će Aluminij dobiti riješenu električnu energiju do kraja godine.
“Mi u ovom momentu nismo riješili nabavku električne energije i ono što trenutno nabavljamo to je avansno ‘dan za dan’ i zadnjih petnaestak dana nalazimo se u režimu ‘dan za dan’. U ovakvim uvjetima i u ovakvom načinu i režimu rada vrlo teško da možemo raditi dugoročno i ovo što ćemo nakon 23.11. morati nabavljati sirovine samo onoliko koliko možemo platiti, dovodi nas u neku nemoguću situaciju za dalji rad i za bilo kakvo ozbiljno planiranje i funkcioniranje firme kao što je Aluminij”, ocijenio je Pandža.
On je kazao da su predstavnici Aluminija imali razgovore s članovima Vlade, kao i zajedničke razgovore s direktorima elektroprivreda, gdje su pokušavali iznaći rješenje za probleme Aluminija.
No, problem je uvijek isti i uvijek se tiče cijene električne energije, posebno načina njezinog plaćanja”, rekao je Pandža, navodi Fena.
Što se tiče Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je kako su i njoj uputili neke dopise, s obzirom na njezino učešće u vlasničkoj strukturi, no da do danas od Vlade RH nisu dobili nikakav odgovor.
“U situaciji u kojoj se nalazimo i kako radimo ovo je zadnjih petnaestak dana nemoguća misija”, zaključio je Pandža.