Partner MKF nastavlja projekat ‘Budi neko, proizvodi eko’

0
109
Budi neko, proizvodi eko - nagradni konkurs za eko poljoprivrednike

Kao nastavak uspješno realizovanog projekta ‘Budi neko, proizvodi eko’, kojim je novčano nagradio uspješne poljoprivrednike koji posluju po eko principima, Partner mikrokreditna organizacija i u ovoj godini pokreće novi ciklus istoimenog projekta.
Javni poziv otvoren je do 15. juna, a namijenjen je individualnim poljoprivrednim proizvođačima registrovanim za uzgojnu i prerađivačku djelatnost u poljoprivredi, koji u svom načinu poslovanja, kao društveno odgovorni subjekti, vode brigu o očuvanju zdravlja i okoline, te direktno utiču i na povećanje svijesti javnosti o važnosti zdravlja i zdrave životne sredine.
Sve one koji se bave proizvodnjom zdrave hrane, a pri tome vode računa da ostvare ograničen utjecaj na okoliš odgovornim korištenjem energije i prirodnih resursa, očuvanjem ekološke ravnoteže i bioraznolikosti, povećanjem plodnosti tla, održavanjem kvalitete vode i slično, Partner poziva da podijele svoje ekološke prakse slanjem kratkog opisa o tome kako su organizirali svoju eko proizvodnju. Osim prezentacije provođenja trenutnih eko aktivnosti u proizvodnji, prijava treba da sadrži i opis budućih koraka kojima će se povećati ili unaprijediti eko otisak.
“Tržište ekoloških proizvoda je u kontinuiranom rastu, sve više jača potreba za zdravim životom. Želimo pomoći i da se sa našeg lokalnog tržišta zadovolji sve veća potražnja potrošača za provjerenim ekološkim proizvodima. Kao važna grana ukupne privrede i poljoprivreda treba slijediti sve popularnije eko trendove, a nadam se da ćemo i tokom ovog ciklusa projekta ‘Budi neko, proizvodi eko’ otkriti brojne pozitivne primjere eko proizvodnje u našoj zemlji”, izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner MKF.
Na osnovu komisijske procjene, Partner će dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje plasirana poljoprivredna gazdinstva, u iznosu od 3.000 KM za osvojeno prvo mjesto, 2.000 KM za drugo i 1.000 KM za osvojeno treće mjesto.