Pet novih investicija za mlade iz BiH

Pet timova uspjelo je dokazati tržišni potencijal svoje ideje i sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM

0
1113
Pet novih startupa u Inkubatoru Fondacije Mozaik

‘Na ovaj način mi mladi pravimo Njemačku u Bosni i Hercegovini, a ne BiH u Njemačkoj’, poručio je Adnan Čohković jadan od 20 mladih ljudi koji su došli iz 11 gradova širom BiH i jučer u Sarajevu prezentirali svoje poslovne ideje pred žirijem Fondacije Mozaik.
Takozvani Demo Day I pružio je priliku za deset timova da u pet minuta objasne poslovni model biznisa koji žele razviti. Govorilo se o proizvodima i uslugama koje planiraju ponuditi tržištu, njihovim klijentima i korisnicima, finansijskim planovima i, najvažnije – uticaju njihovog biznisa na lokalnu zajednicu i društvo općenito.
Svi biznisi su prethodno prošli proces mentorske podrške Inkubatora društvenih biznisa Fondacije Mozaik, gdje su s mentorima napravljeni istraživanja tržišta i analiza konkurencije, sastavljen finansijski plan i detaljnije definisan poslovni model baziran na društvenom poduzetništvu.
Tokom Demo Daya iskusni žiri sastavljen od Mozaikovog menadžmentai profesionalaca u polju društvenog poduzetništva pažljivo je saslušao sve prezentacije prije donošenja konačne odluke.
Pet timova uspjelo je dokazati tržišni potencijal svoje ideje i time sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM i to su sljedeći timovi: LAHOR – Mostar, PetWet – Novi Grad/Banja Luka, Dekorativni jastuci – Breza, Vilenski čaj – Kotor Varoš i Nanine zdrave slastice – Mostar.
Novac će timovi koristiti za izgradnju i testiranje prototipa svog proizvoda ili usluge. Pored podrške u dizajnu i testiranju prototipa, Inkubator društvenih biznisa Fondacije Mozaik nastavit će pružati mentorsku podršku u segmentima proizvodnje, prodaje, marketinga, finansija i pravnih pitanja.
Sve aktivnosti dio su pripreme za sljedeći korak –Demo Day II, koji će u aprilu 2018. godine dati priliku ovim timovima da dokažu poslovni potencijal svoje ideje i izbore se za investiciju od 15.000 KM za registraciju firme i izlazak na tržište BiH.