Počela izgradnja mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške

0
812
Skica mosta kod Gradiške: Dužina mosta je 426 m, širina 22,6 m i imat će četiri prometne trake

Kod Bosanske Gradiške danas je svečano obilježen početak radova na gradnji mosta preko rijeke Save, a koji će služiti kao granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Na početak gradnje čekalo se više od osam godina, s obzirom na to da su prvi dokumenti o zajedničkom interesu Hrvatske i BiH po pitanju gradnje mosta potpisani još 2011. godine.
Most je dug 426 metara, širok 22,6 metara i imat će četiri saobraćajne trake, po dvije u svakom smjeru. Zbog plovnog saobraćaja Savom srednji raspon preko korita rijeke bit će dug 170 metara.
Ovaj most je dio autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška, a s hrvatske strane nadovezivat će se na slavonski A3. Ta veza još uvijek nije izgrađena, a sam most gradit će se 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.
Na bh. strani je granični prijelaz gotovo završen.
Radove na mostu izvode bh. firma Integral te hrvatske kompanije Đuro Đaković i Zagreb montaža, a ukupna cijena će biti 19 miliona eura. Evropska unija sufinansira gradnju sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava, uz zajam Evropske investicijske banke (EIB) i sredstava koja su osigurale Bosna i Hercegovina i Hrvatska.
Ovaj projekt je dio velike infrastrukturne investicije EU u iznosu od 38,4 miliona eura, koja uključuje i izgradnju graničnog prijelaza s Hrvatskom na dionici autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška, kao i samu dionicu autoputa.